fredag 28 april 2017

Höjdarhelg ...

Under helgen genomförs Tiomila för 72:a gången. Oftast har tävlingen arrangerats i Stockholmsområdet men för första gången avgörs den i Göteborg kommande helg. Arenan med start, växlingsfållor och mål är belägen vid Lexby gård i Partille.


Det är upplagt för en spännande tävling i den förmodligen tuffaste terrängen någonsin. Kuperad terräng med branta sluttningar och huvudsakligen vildmark ställs löparna inför. Vill man inte följa Tiomila på plats är alternativet webb-TV-produktionen. 
Den egna rollen under helgen blir att följa tävlingarna för TTELA:s räkning. Flertalet lag från lokaltidningens klubbar deltar.
OK Gipen, Trollhättans SOK och Vänersborgs SK ställer upp med var sitt lag. Det är upplagt för en jämn kamp mellan TSOK och VSK och båda lagen har kapacitet att komma bland de 150 bästa. Sedan några år tillbaka har VSK taggat ner sin elitsatsning och TSOK räcker sannolikt ännu inte riktigt till för att kunna få en tvåsiffrig placering i det omkring 300 lag stora startfältet.
Topplagen från ifjol får gälla som guldaspiranter även i år: Södertälje-Nykvarn, IFK Göteborg, IFK Lidingö samt finska Kalevan Rasti och Koovee.

Damkavlen med fem sträckor genomförs på lördag eftermiddag. Över 324 lag står på startlinjen och banlängderna varierar mellan 6,1 till 11,3 km. 
Trollhättans SOK ställer upp med tre lag och förstauppställningen har chans att slå sig in bland de 50-60 bästa. Vänersborgs SK och OK Gipen deltar också och med jämna lopp utan misstag bör VSK kunna slå sig in bland de 150 bästa.
Förra året segrade överraskande danska OK Pan Århus med världsmästarinnan Maja Alm på slutsträckan i en spännande slutstrid med Nydalens SK från Norge. Trea blev Göteborg-Majorna OK och laget är i år starkt favorittippade. 

Förutom Tiomila och Damkavlen genomförs också en ungdomstävling med fyra sträckor där två killar och två tjejer upp till och med 16 år får delta.
Det är upplagt för en spännande helg oavsett om man ställer kosan till Partille eller sitter framför datorn eller har paddan i knät.