torsdag 20 april 2017

Tveksamt ...

Det pågår ett arbete att försöka få vinter-OS till Sverige. I täten för den processen går ordföranden i Sveriges Olympiska kommitté Hans Vestberg. Som vd körde han storföretaget Ericsson rejält i diket och sparkades naturligtvis. Nu driver han Sveriges OS-kandidatur.


Som vanligt när olika städer/länder arbetar med sina OS-förhoppningar lindas allt in i översvallande begrepp om hur bra det kommer att bli för nationen, för idrotten, för folkhälsan och bla bla bla. Naturligtvis utlovas också att man kommer att hålla sig inom strikta ekonomiska ramar genom ett alldeles speciellt klokt och unikt koncept och så följer ännu mera bla bla bla!

Som läsaren av dagens inlägg förstår är jag tveksam, mycket tveksam om det fördelaktiga med ett OS-arrangemang. Däremot mycket mera positiv till VM, EM och allt vad det heter inom olika enskilda idrotter. Det brukar vara hanterbart, överskådligt och kontrollerbart på ett helt annat sätt än OS-satsningar.

Senaste utspelet från Herr Vestberg och SOK är att skidanläggningarna i Falun med nyrenoverade hoppbackar ska överges. Istället ska ett nytt skidstadion byggas upp i Stockholmsområdet till herostratiska kostnader. Skidförbundet reser ragg och vill absolut inte överge Falun och som samhällsmedborgare förstår man inte poängen. Det snackas om att avståndet till Falun från Stockholm är för långt. För långt för vem eller vad eller hur eller vadå?

Genom åren har jag haft förmånen att resa runt i världen och även besökt tidigare OS-städer och platser. Har sett övergivna, outnyttjade och sönderfallande anläggningar, byggnader och backar. Ett trist och dystert eftermäle!
Överhuvudtaget har jag en jordnära och pragmatisk attityd till OS-arrangemang. Så länge det finns länder och platser som krigar om att få arrangemanget så behöver inte Sverige vara med och kämpa. Som idrottsälskare som njuter av spännande OS-tävlingar så bryr man sig oftast inte om var OS avgörs när man sitter framför TV:n eller kollar smartphonen. Det är tävlingen, dramatiken och kampen mellan de allra bästa som kittlar och lockar.