fredag 21 april 2017

Nattlöp ...

Natt-SM i natt. Klockan 21.40 startar de första löparna och siste man får vackert vänta till väldigt tidig lördag med start 00.24. Men man behöver inte vara på plats om man är OL-nörd. Är man bara uppkopplad så kan man sitta framför datorn eller ha paddan till hands. Mycket information serveras som:

- Liveresultat
- Speakerljud
- GPS-sändning 

Nattorienteringen har förändrats rejält genomåren främst beroende på pannlampornas utveckling. Mer och mer av skogen blir "upplyst" och orienteringstekniskt är det inte mycket som skiljer i jämförelse med dagorientering. Har i ett tidigare inlägg spekulerat om framtiden för nattdisciplinen och frågan är om den överlever. Dock är det förknippat med en viss spänning och upplevelse när det är mörkt och just det är en speciell tjusning och utmaning.



Men natt-SM har inte alltid genomförts på våren. Förr var det en höstaktivitet. Men vi var några elitledare/landslagsledare som för några decennier sedan drev tanken att ha natt-SM på våren. Ett motiv var att man kunde förbereda sig och träna disciplinen under mörka månader tidigt på året. Ett annat var tidsmässig närhet till 10-mila där huvuddelen av sträckorna går i mörker. Reaktionen var reflexmässig, som oftast när något kan/ska förändras, alltså NEJ! Men droppen urholkar stenen och det blev så småningom vedertaget.