fredag 5 januari 2018

Film och bok ...


Regntunga och blåsiga dagar så här i början på året ger utrymme för TV-koll och bokläsning eller lyssning. Visst är det skönt att vara ute en stund men lika skönt att komma innanför dörrarna.
I dagarna har särskilt intresse ägnats åt filmen "One child" som kan ses på SVT-play. Den adopterade kinafödda flickan Mei ska påbörja sista året på universitetet i England. En dag får hon ett meddelande från sin biologiska mor, som behöver hjälp. Det visar sig att Meis bror, vars existens hon inte ens kände till, har dömts till döden i Kina för ett mord han inte begått. Ja, det är ingången till denna sevärda men ruggiga film i två delar, sammantaget nästan tre timmar.
En film som visar dilemman människor ställs inför, hur olika värderingar krockar med varandra, hur korruption gestaltar sig och tragedin för den lilla människan.


Boken som just nu avlyssnas är skriven av den skicklige DN-journalisten Niklas Orrenius och har titeln "Skotten i Köpenhamn". En bok om terrorskräck men också politik. Konstnären Lars Vilks är utgångspunkten. En intressant och genomträngande analys utifrån olika perspektiv som verkligen understryker hur komplext vårt samhälle idag är.

Sammantaget kan dock sägas att vare sig filmen eller boken platsar på feel-good-listan.