onsdag 10 januari 2018

Tydlighet ...

Den egna klubben ska om några veckor ha en utvecklingsdag. Det är ett klokt och bra initiativ av styrelsen. En fråga som kommer att tas upp är: hur blir vi fler orienterare?
Frågan kan tyckas vara lätt men det är den inte. Risken att gå vilse är stor om man inte tydligt klargör vad som menas. En brett formulerad fråga riskerar att ge allmänna, generella och övergripande svar/förslag/idéer som blir svåra att realisera och verkställa.

Alltså, tror jag det är viktigt att utifrån frågeställningen "hur blir vi fler orienterare" göra klart vad man avser. Är det fler fotorienterare, skidorienterare, mtb-orienterare eller precisionsorienterare man tänker på?
Om det nu exempelvis är fotorienterare så vad menas? Är det fler tävlingsorienterare eller fler veteranorienterare eller fler som springer närtävlingar typ SAKO-träning, Vinterrace och nattcuper? Det kan också vara att få fler Hitta-ut-orienterare eller de som attraheras av Veckans bana.
Ovanstående visar att att det är många olika kategorier/målgrupper som kan omfattas av begreppet "fler orienterare". 
Naturligtvis kan utvecklingsdiskussioner omfatta alla kategorier ... men faran finns att man inte orkar med, att det helt enkelt blir för mycket och upplevs som övermäktigt.


Hur skulle jag själv då angripa frågeställningen "hur blir vi fler orienterare"? För det första skulle det enbart handla om fotorientering. Nästa avgränsning är en uppdelning i:

- Tävlingsorientering (det som presenteras i SOFT:s årliga tävlingsprogram)
- Närtävlingsorientering ( som exempelvis Vinterrace, nattcuper, Frida City Sprint, Veteran-OL)

När denna sortering gjorts kan man börja bli kreativ och komma med idéer på vad som kan/ska/bör göras utifrån respektive kategori:

- Hur få fler som deltar i tävlingsutbudet?
- Hur få fler som deltar på närtävlingar typ Vinterrace, nattcuper, Frida City Sprint och Veteran-OL?