lördag 20 januari 2018

Spinning ...

Klubbens första spinning/cykelpass för året genomfördes under tidig fredagskväll på STC i Vänersborg. Ett 20-tal medlemmar mötte upp och fick trampa och svettas under Magnus ledning.


Cykelpass kan läggas upp på olika sätt men präglas oftast av tränarens agerande och ledning. Skickligheten och erfarenheten varierar. Magnus tillhör definitivt de allra bästa. Lyssnar man och följer hans instruktioner och anvisningar blir det ett kul och givande pass - det känns! Det timslånga passet med tydliga och avgränsade block vad gäller uppvärmning, intervallmoment och nedtrappning kan avläsas på den stora displayen med färgmarkeringar som anger ansträngningsgrad.

Det som brukar skapa huvudbry och diskussioner bland deltagarna är den så kallade maxpulsen. Får därför försöka damma av mina gamla fysiologikunskaper från åren på GIH. 
Maxpulsen är det högsta antal slag som ens hjärta kan slå under en minut. Maxpulsen varierar mellan olika individer och sjunker i takt med att man blir äldre, i snitt något slag per år.
Maxpulsen säger inte något om den fysiska kapaciteten, alltså om man är bra eller dåligt tränad, men man behöver den som utgångspunkt när man ska räkna ut vilken puls man bör ha för att nå en viss träningseffekt.

Det finns flera olika sätt för att få fram sin maxpuls. Det mest exakta mätvärdet får man genom ett maxpulstest i en kontrollerad laboratoriemiljö. 
Dock kan maxpulsen beräknas utifrån någon av de generella formler som utarbetats. Nedan finns ett alternativ som sägs vara tillförlitligt. En felmarginal finns men för de allra flesta är uträkningen tillräckligt enkel och bra för att kunna användas praktiskt som exempelvis vid ett spinningpass.

208 - (0,7 x ålder)

Exempel 30-åring: 208 - (30x0,7) = 187
Exempel 52-åring: 208 - (52x0,7) = 172
Exempel 68-åring: 208 - (68x0,7) = 160