lördag 5 maj 2018

OL-EM ...

Mästerskapen är många i idrottsvärlden och även i orienteringssporten. Kommande vecka vankas det EM i Schweiz och om några månader är det VM. 

Det är ett tufft program som ska genomföras:

Söndag 6 maj: Sprint (kval och final)
Tisdag 8 maj: Kval medeldistans
Onsdag 9 maj. Medeldistans
Torsdag 10 maj: Sprintstafett
Lördag 12 maj: Stafett
Söndag 13 maj: Långdistans

Det ryktas om att särskilt långdistansen blir ett riktigt kraftprov med sanslös kupering. Det lär passa schweizarna men kanske också norrmännen.
Man kan följa tävlingarna via livestreaming. Dessa webbproduktioner har blivit bättre och bättre och kan betraktas som riktigt proffsiga. För den som har möjlighet kan det bli några intressanta timmar framför paddan eller i mobilen.

I praktiken blir det inte så mycket skillnad mellan EM och VM. Världseliten finns huvudsakligen i europeiska länder. Statusmässigt är naturligtvis VM nummer ett men jag antar att löparna ändå värderar ett EM högt.

I den svenska truppen ingår 22 löpare så landslagsledningen har lite olika kort att spela med. Viss skillnad från den egna tiden som förbundskapten. Då var det tio löpare som gällde fast då fanns inte sprintdistanser på programmet. Man fick inte ha fler löpare med i truppen. Bra att det blivit en förändring och möjlighet till specialisering.