måndag 7 maj 2018

Precisionskartläsning ...

Kommande helg arrangerar den egna klubben en tävling i precisionskartläsning. Det heter egentligen "Precisionsorientering" men tycker att begreppet är missvisande och missledande. Det handlar väldigt lite om orientering men marknadsförs och jämförs med fotorientering, skidorientering och mtb-orientering men skillnaden är stor om inte enorm. Det enda som förenar är att man är med i samma paraplyorganisation - SOFT, har rödvita skärmar samt att man till viss del använder samma 

kartunderlag.





Är övertygad om att sporten skulle nå ut bättre och locka fler ifall man inte använde begreppet "orientering". Tyvärr klingar orienteringsbegreppet illa i mångas öra sannolikt beroende på trista erfarenheter från skolvärlden.

Är också övertygad om att sporten blivit för tillkrånglad och komplicerad. Viktigt naturligtvis för de som tillhör elitkategorin. Dessa ska ha utmanande och kluriga klurigheter men det är knappast tillämpligt för nybörjare. Jodå, jag vet att det finns enklare varianter men det lockar ändå inte. Trots ett intensivt och ihärdigt arbete och trots att den egna klubben har en världsmästare i sina led har inget hänt rent deltagarmässigt. Utövarna kan möjligtvis räknas på hälften av ena handens fingrar och så har det varit under det senaste decenniet.

Tror att SOFT skulle ta ett rejält omtag med "Pre-O" och starkare/tydligare profilera och marknadsföra sporten utifrån vad det är; precisionskartläsning! Ta bort alla orienteringsrelaterade begrepp, jämförelser och liknelser samt minska under några år elitfokuset till breddens förmån.