tisdag 25 september 2018

Förstummad ...

Genom åren har man blivit luttrad. Luttrad på grund av att kids som man "skuggat" i nybörjarkursen i större eller mindre omfattning inte haft lust att lära sig skogssportens mysterier. Mera intresse har istället ägnats åt kottar, älgspilling och flugsvampar. Tålmodigt (nåja ...) har man försökt förklara, ändra fokus och stimulera men inte särskilt framgångsrikt.
Visst har det genom åren funnits de som hajat direkt och haft ambitionen/lusten/viljan att lära sig mer. Minns så väl bland andra Arto, Malin och Evelina.




I alla fall var det förra torsdagen som ungdomsledarna behövde hjälp. Ställde mig till förfogande med balanserad och neutral entusiasm. Fick mig tilldelat ett litet flickebarn, åtta år gammal. Jodå, hon har varit med en del och tävlat en del. Men man har ofta väldigt lite hum om hur mycket de kan även om tiden på HD10-bana är OK. Banorna för dessa klasser handlar många gånger om att fråga sig fram om nu inte glada och ledsna ansikten i A4-format styr navigeringen.
Nåväl, kollade av om hon behärskade grunderna typ passa kartan med hjälp av kompassen. Det grejade hon. Hoppfullt!
Dagens övning/träning handlade om att gena och snedda genom skogspartier utan ledstänger. Svår övning som kräver att man kan följa en kompassriktning.
Vi gick metodiskt igenom momenten. Hon lyssnade intensivt och så bar det iväg. Hon agerade rätt och repeterade för varje sträcka de nödvändiga momenten. Hela tiden starkt fokuserad och målinriktad. Man imponerades!
Fler kids övade på samma bana och då är det lätt att dras med och påverkas. Dock fick hon medskicket "skit i dom andra, sköt dig själv". Hon lyssnade och sa halvhögt till sig själv: skit i dom andra, sköt dig själv!
Hon fortsatte att agera systematiskt, metodiskt, självständigt och lyckades perfekt på banans svåraste sträckor. Noterade nöjdheten hon utstrålade. Hon kände att hon klarade av. 
Det fanns möjligheter att korta av banan men det var inget alternativ. Hela banan skulle fullföljas.
Väl i mål en kortare genomgång. Repetition av momenten som kompletterats med "sköt dig själv". Som avslutning; tack för hjälpen jag fick! 

Måste erkänna att jag var överväldigad och impad. Imponerad av hennes planmässiga och konsekventa agerande ... och bara åtta år. Nu ska man vara väldigt försiktig med att dra för stora växlar och slutsatser. Men visst kunde man skönja en särskild talang och en grundläggande attityd/agerande som är ganska ovanlig. Undrar om det finns fler Elviror som ännu inte har upptäckts ...