tisdag 1 oktober 2019

Krispigt och soligt ...

Den 1:a oktober 1978, alltså för 41 år sedan, var den tidiga morgonen krispigt höstkylig. Himlen var intensivt blå och när solen kom över horisonten värmde den riktigt skönt. Minns väl denna dag när OK Gipen arrangerade SM-stafett för herrar och herrjuniorer. Hade dubbla uppgifter vid detta arrangemang dels som banläggare men också som speaker.
På den tiden delade man på herrarnas och damernas SM-stafetter. Dagen innan hade tjejernas kamp om SM-gulden avgjorts i Dunevallen med Trollhättans SK som arrangörer. Vet inte varför denna uppdelning gjordes, kanske var det för att få extra uppmärksamhet på damer respektive herrar. 
Tävlingsarenan var belägen vid gården Muleröd väster om Lilla Edet och terrängen var kuperad och det var huvudsakligen storvuxen och lättframkomlig granskog. 



Ovanstående kartklipp var en av juniorsträckorna. Delade banläggaransvaret med Kjell Pettersson. Intressant att så här fyra decennier senare reflektera över förändringar vad gäller banläggningsteknik osv. Konstaterar att det har inte hänt så mycket. Grundprinciperna är desamma och gafflingar fanns redan då. Kartan, signerad Sven-Ola Darell (VM-löpare 1966), var då av absolut högsta klass. 

Det var en härlig dag med en mycket lyckad tävling och nöjda deltagare. Solen och den blå himlen hedrade arrangemanget hela långa dagen denna första dag i oktober 1978.