måndag 21 oktober 2019

Usch och fy ...

Internationella Orienteringsförbundet skriver på sin hemsida följande rader utifrån vad som hände på militär-VM som nu avgörs i Kina:




Medeldistanstävlingen överskuggas tyvärr av omfattande fusk av det kinesiska laget. Ursprungligen kom kinesiska löpare i mål på första, andra och fjärde plats bland kvinnorna och andra plats bland män. Ett otroligt resultat, men det upptäcktes snart och bevisades att löparna hade fått olaglig hjälp både av åskådare i terrängen, markeringar och små stigar förberedda för dem och som bara de var medvetna om. En gemensam protest delades ut av landslagen i Ryssland, Schweiz, Frankrike, Belgien, Polen och Österrike och juryn beslutade att diskvalificera alla konkurrenter i det kinesiska laget. Enligt jurybeslutet skulle deras resultat ogiltigförklaras och inte inkluderas i resultatlistorna och de ska inte tillåtas starta i långdistansen. Kineserna överklagade beslutet till CISM men protesten bifölls.


Ja, vad ska man säga? Först blir man förbannad sedan ledsen i ögat och till slut undrar man hur och varför det kunde hände. Om några dagar är det också avslutning av World Cup och det avgörs också i Kina. Farhågor uppstår naturligtvis, var fusket bara en enstaka händelse eller är det något systematiserat? Usch så trist!