torsdag 10 september 2020

Rekorddeltagande ...



Förra torsdagen drog vi till Skaraborg för veteranorientering och det blev återbesök idag. Denna gång väntade orientering i Vinninga utanför Lidköping. Arrangörerna LVSK kunde räkna in hela 185 startande denna underbara höstdag med solsken och blå himmel. Det var rekorddeltagande sedan aktiviteten startade för några decennier sedan. 

Arrangemanget var anpassat till restriktioner av olika slag typ utdraget startfält, stora parkeringsytor och inga trängselrisker. Det fungerade väl, precis som det gjort vid alla orienteringsaktiviteter den senaste tiden.


Men ... Orienteringsförbundet skriver i sina anvisningar: vi avråder personer över 70 år att delta vid så kallade veteranorienteringar. Orienterare brukar generellt vara "lydiga". Man följer de regler och anvisningar som fastslagits. Men uppenbarligen råder just nu en avvikande attityd. Detta gäller inte bara i Västergötland utan runt om i landet. Utbudet av veteranorienteringar handlar om 8-10 arrangemang varje vecka.

Förbundsledningen bör sannolikt fundera kring vad det är som har hänt. Har 70-plussarna blivit trotsiga och obstinata ... förstår de inte sitt eget bästa !?! 

Kanske är det så att uppmaningen var lite för hård och kategorisk. Kanske skulle man i en bisats tillfogat ordalydelsen: Vi avråder personer över 70 år att delta vid så kallade veteranorienteringar ... om trängsel inte kan undvikas och det inte är möjligt för deltagare och funktionärer att hålla avstånd.

Det är alltid lätt att komma med råd i efterhand. Efterklokheten är ju en exakt vetenskap! Dock är det kanske så att aktiviteter utomhus, utan trängselrisker och närkontakt är acceptabla.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, antyder detta vid dagens presskonferens när han på reflektionen "Många äldre ser att smittotalen är låga, men samtidigt råden är stränga för 70-plussare" svarade:


Vi håller på att titta på att ge tydligare råd, vi kan uppleva att en del personer kanske har tagit de här råden som lite strängare än de var tänkta. Det finns mer öppningar än en del känt.


Men bortsett från detta så var det kul orientering även om det var förhållandevis lätt och löpvänligt. Den flacka och detaljfattiga terrängen var en rejäl kontrast till de kuperade och många gånger svårforcerade skogsområdena vi vanligtvis brukar möta.