lördag 5 september 2020

Så det kan bli ...

Denna lördag var utbudet stort vad gäller orienteringstävlingar. Många distrikt har DM-tävlingar och dessutom erbjuds alla hugade andra arrangemang. Vi valde Bredareds långdistans strax norr om Borås. Som alla andra tävlingar var det ett "coronaanpassat" upplägg. Vi börjar nu se olika varianter av denna anpassning och själva upplevde vi denna lördag verkligen begreppet "distansering". På banan såg jag inte en enda annan person, oj så ensamt det var. Långt mera öde än det brukar vara under "normala" förhållanden. Ingen som helst närkontakt och inte heller någon avståndskontakt utan mera känslan av att vara eremit och enstöring ... vid starten, vid alla kontrollpasseringar och vid målet. Orienteringsarrangörer har verkligen ansträngt sig och lyckats med att leva upp till alla restriktioner och föresatser. Idrottsministern och hennes underhuggare borde egentligen avsätta tid för ett besök i orienteringsskogarna.




När man ögnar igenom alla tävlingsresultat på sajten Winsplits gör man en intressant iakttagelse. Den äldsta klassen H65 är oftast störst. På den egna klubbens arrangemang, Vänersborgsmedeln, var detta mycket påtagligt. H65 samlade hela 46 löpare. De näst största klasserna var H16 och H50 med 31 deltagare i respektive klass.

Nu beror inte detta på att årskullarna 65-69 är exceptionellt stora utan orsaken är orienteringsförbundets påbud "Vi rekommenderar arrangörer att låta klasser D/H70 och uppåt utgå vid tävlingar". Detta i sin tur bygger på Folhälsomyndighetens generella och övergripande påbud "medborgare som är 70 år eller äldre ska begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt under den rådande pandemin".


Nu tummas det på denna uppmaning . 70-plussare har uppenbarligen konstaterat att om man vistas utomhus, i skogen, och deltar i "coronasäkrade" aktiviteter utan närkontakt, där man undviker trängsel och håller avstånd så är med största sannolikhet risken att bli smittad minimal. 

När då arrangörer stryker de äldre tävlingsklasserna blir följden att man "går ner" en klass och väljer att tävla mot yngre konkurrenter.

Man trotsar alltså påbuden av karaktären "Arrangören avråder D/H70 och äldre att delta i tävlingen"  samt  "Arrangören förbjuder DH 70+ att delta". Det sistnämnda påbudet har föranlett hot om brott mot diskrimineringslagen och arrangörer har snabbt ändrat sin formulering då detta blivit uppenbart.

Istället vidtas åtgärder av karaktären som vid dagens tävling "Banlängder följer SOFT:s banlängder frånsett H/D 65 som kortats något och gjorts med blå svårighetsgrad för att passa äldre löpare". Oj, oj, oj så det kan bli!

Behöver det nämnas att H65-klassen var störst även på dagens långdistans i Bredared.