onsdag 29 september 2021

Fritt fram …



Det blir inga större förändringar i tillvaron denna dag då regering och myndigheter släppt i stort sett alla pandemirestriktioner för alla som vaccinerat sig. Dock måste alla som inte sprutat sig vara på sin vakt och alla som fått sina sprutor ska naturligtvis vara extra uppmärksamma då man möter "antivaxxare".

Som pensionär under den här perioden har man naturligtvis haft det lättare med att hålla avstånd och undvika trängsel. Det är förhållningssätt som man själv kunna styra. Värre hade det varit om man tvingats att ta sig till jobbet med kollektivtrafiken eller befunnit sig på en arbetsplats med mycket närkontakt. Som orienterare har tillvaron också i stort varit acceptabel trots begränsningar och inskränkningar.


Dock blir man något förbryllad och konfunderad när man tar del av beslutsfattares och för-stå-sig-på-ares uttalanden och konstateranden.


Exempelvis hävdade idag socialminister Lena Hallengren att "Sverige har hanterat coronakrisen på ett bra sätt under den tid som landet levt med restriktioner". Jag tycker att Sverige har kommit väl ur detta, säger hon till DN.

Samtidigt presenteras en rapport som säger att Sverige hör till de länder med mest förkortad livslängd på grund av pandemin av de studerade 29 länderna. Forskarna menar att den svenska hanteringen av pandemin är det som ligger bakom skillnaderna i förväntad livslängd. Sverige införde inte restriktioner lika snabbt och omfattande. Man stängde inte gränserna som Norge och Danmark, höll restauranger öppna, la inte samma vikt vid munskydd, social distans och hemarbete. Det skedde ingen nedstängning i Sverige på samma sätt som i grannländerna.


Ja, vem ska man tro på och vem ska/kan man lita på. Vare sig man är politiker eller forskare har man sina grundantaganden som man utgår ifrån och teser som man vill driva.

Dock ska man vara extra vaksam när politiker bara något år innan det är val uttalar sig. Oftast handlar det då om skönmålning och idealisering när det gäller att beskriva nuläget.