onsdag 2 mars 2022

Allvarstyngd …

Under tisdagsförmiddagen blev det ytterligare några timmar i skogen. Målet var att plocka in kontrollenheter som användes förra veckan. Det är blött just nu efter all blandad nederbörd. Men framkomligheten och sikten är god den här tiden på året så orienteringsförutsättningarna är minst sagt bra. 

Väl tillbaka i klubbstugan iordningställdes allt, det är mycket prylar som används för ett arrangemang!




När klockan slog 20 höll statsministern ett tal till nationen. Det är ovanligt och understryker allvaret utifrån krigssituationen i Ukraina. Hennes anslag och påbud var tydligt; den säkerhetspolitiska situationen är kritisk. Kan inte tänka mig annat än att budskapet gick hem. 

Hon var bland annat tydlig med att vi alla ska vara extra källkritiska när det gäller mängden information som cirkulerar omkring. Dessutom kom uppmaningen att vi ska vara försiktiga och återhållsamma med att öppet prata om försvarsangelägenheter, det är tiga som gäller.


Äldre generationer drar sig till minnes bilden av en tiger med texten "En svensk tiger". Den lanserades under andra världskriget och hade ett dubbelt budskap:


- att uppmana befolkningen att hålla tyst; att tiga om svenska angelägenheter.

- att svensken i allmänhet skulle uppfattas som stark och smidig, som kattdjuret tigern samt att vara stark i den rådande situationen.


Mellan raderna i statsministerns tal kan man utläsa; frihet, demokrati och mänskliga rättigheter är inte något som bara finns det måste levandehållas och försvaras!