tisdag 8 mars 2022

Lämna nu …

Den åttonde mars är internationella kvinnodagen. I sydeuropa uppmärksammas detta och denna viktiga dag benämns "Festa della donna“ i Italien. Traditionen påbjuder att kvinnor ska föräras och uppvaktas med en kvist från trädet mimosa. 

En tillbakablick visar att vi vid flera tillfällen vistats söderut just denna dag och deltagit i någon orienteringstävling. Men inte detta år och hade det funnits en mimosabuske på hemmaplan så var förmodligen de vackra blommorna fullständigt stelfrusna. 


Dagen lär ha instiftats i början på 1900-talet för att uppmärksamma ojämställdheten mellan könen och kvinnors situation. I många länder har den åttonde mars mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då man uppmärksammar eller uttrycker sin uppskattning till kvinnan.

Inom orienteringsvärlden tycker jag att  jämställdheten lever och är en stark ledstjärna. Detta om man tittar på regelsystem, ungdomssatsningar, representation i styrelser och kommittéer osv. Det känns bra!




Den italienska traditionen får idag levandehållas även om det är hemmaplan som gäller. Det blir ingen äkta mimosabukett utan en digital variant till äkta hälften och naturligtvis till alla andra tjejer/kvinnor. 

Men de allra största och vackraste kvistarna går denna dag till Ukrainas kvinnor som så till den milda grad utsätts för lidande, övergrepp och flagranta krigsbrott.

Även Rysslands kvinnor får en kvist med medskicket: höj rösten, stampa i golvet och kräv att era män, fäder, bröder och söner lämnar Ukraina - NU!