torsdag 14 april 2022

Kyrkobesök …

Skärtorsdagskvällen tillbringades tillsammans med äldsta barnbarnet i Onsjö Kyrka. Han ska i sommar delta i ett konfirmandläger för orienterare. Som förberedelse ska ett antal gudstjänstbesök göras och det passade bra denna kväll. Han rehabiliterar sig efter knäoperationen och får inte tävla ännu och därför blev det inget deltagande i nattorienteringen Häxjakten som avgörs utanför Skara. Vi avstod också tävlingen och inriktar oss istället på kommande fyra arrangemang under påskdagarna.




En mässa på skärtorsdagskvällen symboliserar att Jesus instiftade nattvarden då han intar den sista måltiden tillsammans med sina tolv lärjungar. Senare samma kväll blir han förrådd och grips av romerska soldater. Namnet, skärtorsdagen, kommer av att Jesus tvättade lärjungarnas fötter före måltiden - "skär" betyder ren.


Det var inte många som sökte sig till Onsjö kyrka denna småkyliga kväll. Det var stämningsfyllt och naturligtvis gjorde prästen kopplingar till det fruktansvärda kriget i Ukraina. Äldsta barnbarnet var nöjd med att kunna bocka av ytterligare ett kyrkobesök!