lördag 9 april 2022

Lästips …

Sedan Ukrainakriget startade har jag försökt att förstå vad som driver diktatorn Putin att göra som han gör. Har försökt att förstå de märkliga bevekelsegrunderna han förmedlar med jämna mellanrum. Noterar de historiska kopplingarna han gör och utgår ifrån. Har förstått av initierade källor typ forskare och historiker att en hel del som Putin förmedlar är "hittepå" och konstruktioner för att passa hans egna syften.




De senaste två veckorna har jag plöjt eller rättare sagt lyssnat mig igenom ovanstående bok. Den är synnerligen faktaspäckad och bitvis tungläst men det har varit intressant läsning - mycket intressant! Den utgavs för knappt ett år sedan och ger en beskrivning av alla turer, lögner, förnekanden, hot etc som varit vägledande för makthavarna i dagens Ryssland men också gårdagens Sovjetunionen.


Jag konstaterar med lite förvåning ... och undrar varför västvärlden trots all insikt och kunskap om det ryska systemet och Putins agerande ändå genom åren har gullat så med honom och accepterat både det ena och andra.

Men nu är det naturligtvis en annan ton i skällan. Gissar att i många decennier framöver kommer Ryssland att hanteras med en helt annan attityd och förhållningssätt.