fredag 1 april 2022

Begränsning …

En ny bestämmelse träder i kraft denna dag. Det handlar om en begränsning vad gäller användandet av så kallade smartklockor med gps-funktion. Dock omfattas bara äldre personer av begränsningen. 

Social- och äldreministern och dennes departement har under en längre tid noterat att allt fler äldre orienterare registrerar sina orienteringslopp med olika typer av armbandsklockor. GPS-spåren läggs efter loppen in på en kartapplikation, exempelvis Livelox, där man i efterhand exakt kan se hur man förflyttat sig.




Departementet har i sin studie sett att framförallt bland pensionärer läggs allt mer tid ner på och åtgår för att titta på dessa "spår". Inte nog med det, man tittar också på konkurrenternas vägval och misstag


- Jag tycker det är bra att pensionärer rör på sig och är aktiva men att dessutom slösa bort en massa timmar genom att efteråt sitta och titta på en ipad eller liknande är inte bra, menar ministern.


- Konsekvensen blir att äldregruppen ägnar mindre tid åt att sköta sin trädgård och vardagliga beting som städning, passa barnbarn, virka grytlappar eller att delta i pensionärsklubbarnas aktiviteter. Detta kan i framtiden få förödande konsekvenser speciellt när vi ser att allt fler äldre kvinnor ägnar sig åt detta, fortsätter departementschefen.


Fabrikanterna av gps-klockor har nu i all hast tvingats montera in gps-spärrar på klockorna. Dessa spärrar ”läser” genom huden och blodgenomströmningen åldern på personen och slår av gps-funktionen om bäraren är 60+.

Protester har redan börjat strömma in och departementet har tvingats anställa nya informatörer. Veteranorienterarnas Intresseförening (VIF) har dock starka opinionsbildare och deras lobbyverksamhet har gett resultat.


Ministern har tagit till sig kritiken och är beredd att lätta på restriktionerna. Man funderar på att ge dispens så att det tillåts att göra 10 registreringar per år.  Man funderar också på om de åldersstigna ska kunna köpa så kallade registreringsrätter av dom som inte utnyttjar sin 10-pott. Dock menar ministern att detta strider mot partiets grundideologi


- De rika och besuttna skulle kunna köpa till sig hur många registreringar som helst och ett sådant samhälle vill vi inte ha, avslutar ministern.