söndag 12 februari 2023

Njutbart …

Lördagen var en typisk återhämtardag efter långresa. "Jetlagen" kändes en del typ gäsp, gäsp på märklig tid. Symptomen brukar vara värst när man färdas österut typ från Costa Rica till Sverige. Nu brukar vi inte drabbas så hårt men det märks. Vi följer det klassiska rådet att så snart som möjligt falla in i den aktuella dygnsrytmen. Alltså inte sova på ovanlig tid och liknande. 

Resväskans innehåll har använts flitigt så tvättmaskinen gick för fullt. Nu är det mesta återbördat till garderoben och allt känns som vanligt igen.

Dock har vi passat på att njuta av produkter vi införskaffade. Det handlar om kaffe, kakao och mörk ekochoklad. Av dessa stack särskilt kaffet ut.

Costaricanskt kaffe är idag klassat som ett av de bästa i världen trots att landet är så litet. Vi märkte att costaricanerna själva drack ganska blaskigt bryggt kaffe men så fort man fick tag i det lite starkare så märktes hur otroligt gott kaffe det finns.




Vi köpte också med oss landets egen "kaffebryggare”. Chorreador är namnet på detta enkla traditionella brygghjälpmedel som har ett par hundra år på nacken. Det består av en träställning och ett strumpliknande kaffefilter, bolsita, som tillsammans ska ge rättvisa åt högkvalitativa bönor.

"Chorrear" är spanska och betyder droppa. Innan mer tekniska kaffebryggare fanns stod en chorreador i så gott som varje hem, men den används flitigt än idag. Den lär ge en mer naturlig och smakrikare kaffeupplevelse än en elektrisk bryggare någonsin kan. Bruksanvisningen anger nedanstående tillvägagångssätt:


1. Ställ koppen under bolsitan.

2. Mät upp en matsked malet kaffe i bolsitan.

3. Häll uppmätt, kokat vatten långsamt över kaffet.

4. Njut av aromerna och smakerna som frigörs.