onsdag 15 februari 2023

Ögonblick och fotoklick …

Genom åren har jag och Gunilla varit flitiga fotografer och då inte minst när vi varit på resande fot. Många är korten som tagits i olika sammanhang. Utrustningen har varierat. Minns perioden med tunga systemkameror och långa teleobjektiv, det var en hel del att släpa på. Så kom eran med kompaktkamera, smidigt och behändigt. Allt detta är nu passé och förvaras i en wellpappkartong i källarförrådet. 

Nu är det mobilkameran som gäller med sin enkelhet. OK då, den har inte samma mångfald och möjligheter men kvalitén förbättras varje gång ett mobilbyte sker. Det är så smidigt och okomplicerat att ha "kameran" i benfickan oavsett om det exempelvis är cykling eller vandring på gång.


Själva fotograferingen är en sak, hanteringen och bearbetningen av alla "shots" en annan. Här har vi varit mycket konsekventa och principfasta; ett urval av foton ska regelbundet in i album eller den typ av fotobok som dagens teknik erbjuder. Alltså har det nu blivit några hyllmeter med fotoalbum och detta speciellt med händelser de senaste 20 åren.


+

Senast i raden är dokumentationen av resan till Costa Rica. Där blev det åtskilliga "fotoklick" som nu valts ut och sammanställts i en särskild fotobok. Ett kul arbete framför datorn och genom åren har vi lärt oss att inte vänta med sammanställningen. Det är annars så lätt att glömma och risken är stor att häftiga kort försvinner eller gömmer sig någonstans på den externa hårddisken bland tusentals andra foton.


Idag mejlades det digitala underlaget till fotofirman och det ska bli spännande att se utfallet om någon vecka.