torsdag 21 december 2023

Lyssna och se …

Denna tid på året blir det en hel del konsumtion av böcker och mest då i form av lyssnande med airpodsen i öronen. Brukar parallellt ha ett antal böcker på gång fast inte av samma karaktär. För stunden betar jag av två "fackböcker" dels Charlotte Kallas biografi "Skam den som ger sig". Ett intressant vittnesmål från elitidrottsvärlden där all glädje är uppblandad med prestationsångest, skamkänslor, matångest och tvivel på ledare och träningsupplägg.




Den andra är "Marionetterna" av Ingrid Carlberg. Det är en berättelse om världen som politisk teater. Hon granskar fjärrstyrda påverkanskampanjer med oklara avsändare, det vi kallar "trollfabriker". Dessa är ofta finansierade av en stat och är ett led i informationspåverkan. Personerna som arbetar som propagandatroll får betalt för att med olika digitala identiteter föra ut uppdragsgivarens åsikter i sociala medier. Syftet är att ge sken av att det finns en kraftig opinion i någon fråga. Genom att vara aktiva i sociala medier och andra forum utger sig medlemmarna i trollfabriken för att vara vanliga privat­per­soner. Till skillnad från vanliga internettroll brukar trollfabriker­nas skribenter inte vara provoka­tiva, utan de vill snarare framstå som trovärdiga personer.




Det blir också en del TV-tittande. Kollar emellanåt av SVT-play. Under dokumentmenyn finns många intressanta uppslag. Ett intressant sådant men synnerligen otäckt, obehagligt och plågsamt är "20 dagar i Mariupol".  Se den ... för att inte glömma bort vad som hänt och händer!