tisdag 30 juli 2024

Varmt och kallt …

Fint väder inbjuder till bad. Igår var det underbart skönt i västerhavets salta böljor. Idag var det vidrigt kallt i Vänerhavet ... bara 14 grader! Då blir det mer snabbdopp än bad ... men när man väl kommit upp på land så känns det härligt skönt att få soltorka.




Det gäller att passa in badandet mellan OS-sändningarna. Av någon anledning kan man bli sittande framför TV:n och då kolla in lite "udda "idrottsgrenar som exempelvis luftgevärsskytte, trap och beachvolley.


Ikväll vankas dock två höjdare; artistisk lagmångkamp, damer samt damernas handboll mellan Sverige och Danmark.

Gymnastiken brukar vara så fascinerande och spännande inte minst beroende på USA:s Simone Biles som måste vara en av OS största stjärnor. Heja henne!

måndag 29 juli 2024

Över för i år …

Hemma igen efter O-Ringen och Oskarshamn ... en riktigt härlig och kul vecka. Vädret var toppen ... boendet tillsammans med barn och barnbarn var så bra ... tävlingarna varierade på ett spännande sätt vad gäller terräng och arrangemangen var helt OK ... närheten till centralorten var perfekt för juniorerna som gärna ville hänga med kompisar ... alltså sammantaget en höjdarvecka!




Idag handlar det om "återställning" efter en intensiv vecka men det blir inte så många omgångar i tvättmaskinen ... klädbytena var få då det var solsken och skönt så gott som varenda dag.

söndag 28 juli 2024

Finaldag …



Vädret var lika underbart härligt på den sista etappen av O-Ringen. Det handlade om jaktstart och detta i ett terrängområde som var något brötig och pinnig. Gick ut som tvåa och kom i mål som tvåa och detta utan dramatik. Men jag var inte ensam om en placering bland 10-i-topp i familjekretsen. Svärdotter Anni blev också tvåa, Gunilla sjua och yngste sonen Martin kom åtta. Däremot var det ingen av de fyra barnbarnen som hamnade i topp. 




Tre kategorier återstod i familjetävlingen och pristagarna blev:


Längsta spurttid: Gunilla

Kortast tid efter vinnaren: Anni

Längsta tid på banan: Alvin


Idag väntar packning, städning och hemresa ... och en ny uppladdning påbörjas inför nästa helg; Ungdomens 10-mila som avgörs i skogarna sydväst om Borås.

lördag 27 juli 2024

Segertårta …

Även igår flödade solen över tävlingsarenan som låg i en "gryta" så graderna närmade sig 30. En ny terrängtyp mötte oss idag ... småskuret, småkuperat och stigrikt ... men det var trångt i skogen speciellt i slutet då många banor hade samma stråk in mot målupploppet.




Lyckades få en etappseger idag ... det var nära i tisdags bara åtta sekunder efter men idag hade jag marginalerna på min sida. 




På kvällen var det sedvanlig prisutdelning och alla etappsegrare fick en specialdesignad medalj av trä.

Sedan väntade vinnartårta tillfixad av barn och barnbarn ... en läcker skapelse! På tal om tårta hörde jag i den lokala radion att matbutikerna var något förvånade över orienterarnas vanor ... aldrig tidigare har det varit så stor efterfrågan på tårtbottnar, fyllningar och garnering. Många är vinnarna som ska hyllas.


Det blev sen sänggång … OS-invigning och det vill man inte missa … en mycket annorlunda och spektakulär sådan! Kommande veckor lär det bli en hel del tid som spenderas i TV-soffan.




Ytterligare tre priskategorier uppmärksammades och belönades i familjetävlingen:


Snabbaste spurt: Liam

Längst tid på banan: Lova

Minst kontroller på banan: Gunilla


Idag väntar finaletappen och då är det jaktstart ... startordning utifrån den sammanlagda tiden på de fyra inledande etapperna. Det brukar bli spännande dueller i många klasser. Samma arena som igår men i ett angränsande terrängområde.  


fredag 26 juli 2024

Tredje etappen …





Vädergudarna välsignade oss igår med sanslöst härligt sommarväder över arenan vid Gunnarsö i de östra delarna av Oskarshamn. Vi cyklade dit från vårt boende, en tur på knappa tio minuter. Det bjöds på lättlöpt terräng som påminde om Stärkebo väster om Vänersborg. En klar kontrast i jämförelse med de två inledande etapperna i Målilla.


I storfamiljetävlingen med olika priskategorier noterades igår tre vinnare från samma familj:


Längsta tid från start till kontroll #1: Lova

Längsta tid mellan kontroll #7 och #8: Alvin

Bästa placering: Anni




Väl tillbaka i boendet blir det samling runt laptops och paddor för att kolla in gps-spår på de olika banorna. Emellanåt bjuds det på "gps-godis" alltså rejäla kringelikrokar när man ska till någon kontroll men också utvecklande analyser och lärdomar.




Framåt kvällen väntar så den gemensamma middagen med hela gänget ... gott käk,  kul eftersnack, roliga kommentarer, uppmuntrande tillrop och genomgång inför nästa etapp.




Idag blir det en ny arena belägen strax nordväst om Oskarshamn ... staden fick förresten sitt namn 1856 då Kung Oscar 1 bestämde att köpingen Döderhultsvik blev stad.

torsdag 25 juli 2024

Elitsprint …

Igår var det vilodag förutom för elitlöparna som avverkade ett sprintlopp. Traditionen påbjuder att vi som inte har något för oss kollar in elitens framfart. Själv stod jag tillsammans med bägge sönerna på banans högst belägna del som löparna nådde efter drygt tio minters löpning. En och annan knäade något efter intensivt löpande uppför.

Nedan en stilstudie av äldsta barnbarnet på väg till och från den 18:e kontrollen.






För det stora tillfället innebär "vilodagen" en aktivitetsdag. Man kan prova på andra idrottsgrenar, besöka sevärdheter, hänga med kompisar eller sträcka ut sig på soffan och lyssna på ljudbok. Det senare gjorde jag och Gunilla då vädret inte inbjöd till för mycket utevistelse.


Gårdagskvällens stora snackis var att några löpare som hoppat över alternativt ej stämplat vid en kontroll ändå blev godkända ... men man fick ett tidstilägg på fyra minuter. Juryn gjorde en tolkning utifrån regelverket som säger:


----------


10.4 Påföljder

Det kan även vara rimligt att undantagsvis tillämpa tidstillägg eller poängavdrag för vuxnas regelöverträdelser – till exempel vid flerdagarstävlingar – om förseelsen är av mindre allvarligt slag och inte begås under Jaktstartsetapp

10.4.2 Tävlande som gjort sig skyldig till regelöverträdelser som kan vara resultatpåverkande ska diskvalificeras ELLER, OM OMSTÄNDIGHETERNA ÄR FÖRMILDRANDE, ges ett tidstillägg med 1–5 hela minuter eller ett poängavdrag med 1–5 poäng beroende på aktuell disciplin och tävlingsform.


----------


Juryn valde att fria istället för att fälla ... man ansåg även att det stod utom rimligt tvivel att alla hade passerat kontrollen då det var en varvningskontroll. Då det är en flerdagarstävling valde juryn att ge 4 minuters tillägg, vilket är i det övre spannet för tidstillägg enligt reglerna istället för diskvalifikation. 


Det är inte lätt att vara jurymedlem och ta i kniviga situationer som uppstår. Men ... alla beslut har konsekvenser ... kan löpare som exempelvis stämplade fel vid en närliggande kontroll alternativt passerade en på nära håll på tidigare etapper bli godkända nu? 


Idag ska det enligt meteorologerna inte regna och förhoppningsvis blir det några solglimtar när det är dags för start på den tredje etappen. Denna avgörs på näravstånd i utkanten av Oskarshamns sydöstra delar. Detta i ett flackt skogsområde med mindre höjdpartier, sankmarker och bitvis småskuren kustterräng. 

Den gigantiska arenan är belägen på cykelavstånd för de allra flesta, så också för oss. Skönt att slippa bilåkande och bilköer men dagens stora utmaning blir förmodligen att hitta den egna cykeln efter tävlingen bland de förmodligen 10 000 andra cyklarna på uppställningsplatsen.



onsdag 24 juli 2024

Soligt och svårt …

Inför gårdagsetappen hade det regnat under natten, morgontimman var något grå men frampå förmiddagen blev himlen blå och solen het. Det blev en underbart härlig dag på arenan strax utanför Målilla. Arrangörerna hade omorganiserat parkeringslogistiken och igår fungerade allt perfekt.




Medeldistans stod på programmet och detta i en terräng som var kuperad, detaljrik och synnerligen svårorienterad. Min egen taktik var "handen på handbromsen" och det lönade sig. Som synes nedan blev det efter loppen en hel del funderingar ... eftertankar ... analyser ... och reflektioner.




I den familjeinterna "tävlingen i tävlingen" på den andra etappen blev utfallet:


Kortast löptid på banan: Martin

Flest kontroller på banan: Liam

Flest antal löpare efter sig av de som fullföljt banan: Martin


Idag är det vilodag för merparten men elitlöparna ska köra en sprintetapp mitt i Oskarshamn. Då ska vi agera åskådare och heja på Liam i H18-klassen.


tisdag 23 juli 2024

Väntan igår …

Första etappen är avverkad. Det började med att tillbringa tiden i bilkö närmare en timma. När man har fri minutstart stressar inte detta särskilt mycket men stackars, stackars de som har en fast tid. Flera blev stressade och lämnade bilen mer eller mindre desperata med förhoppningen att springa i vägkanten och då förhoppningsvis hinna i tid. Nedan ett exempel där en världsmästarinna valde att löpandes ta sig förbi de väntande bilarna.




Så småningom fick tävlingsledningen situationen klar för sig och fixade till "fri start" även för de med fasta tider ... klokt och naturligtvis helt nödvändigt.

För mig och Gunilla blev det inte start förrän efter ett beroende på förseningen. Men väl på plats och när startsignalen hördes var det bara så skönt att sticka till skogs. Det bjöds på vildmarksterräng med många stenblock. Det var överraskande få spår efter tidigt startande löpare så man fick inget "gratis". Sammantaget ett fint arrangemang i härligt väder.

I den interna familjetävlingen kunde efter dagens utfall tre vinnare koras:


Kortast tid till kontroll #4: Liam

Kortast tid mellan kontroll #5 och #6: Lova

Kortast tid mellan kontroll #10 och #11: Alvin


Överhörde på väg till parkeringen för hemfärd att parkeringslogistiken var orsaken till de gigantiska köerna. Elementära fel hade begåtts typ bara en infart, lång tid för koll av p-biljetter och att området fylldes på fel sätt. Gissar att man under sen eftermiddag hade ett extrainsatt krismöte så att inte strulet upprepas idag.




Gårdagskvällen avslutades med födelsedagskalas. Gabbe fyllde 16 och garderoben utökades med diverse klädesplagg. Dessutom blev discsamlingen större så nu blir han farlig på discgolfbanorna.


Om några timmar väntar etapp 2 med samma arena som igår fast ett nytt terrängparti med banor för medeldistans.

måndag 22 juli 2024

Start idag …

Gårdagen inleddes med en kulturaktivitet ... i Döderhultarmuseet visas en unik samling med nära 200 av Axel Petterssons (1868-1925) bästa träskulpturer. Bland hans motiv möter man bland annat boskapen från barndomshemmets lantbruk, särlingarna han mötte på Oskarshamns gator och olika situationer från förra sekelskiftets Småland.




I Oskarshamn sågs han tydligen mest som ett original. Han hade talfel och gick ständigt omkring i galoscher, då han ansåg att det skulle skydda honom om blixten slog ned i honom. Han uppvaktade gärna frispråkigt de unga kvinnorna i Oskarshamn och blev känd som "Pet'son Ekivok" och "Fättemön".

Han gjorde lumpen Ränneslätt i Eksjö och där han fick möjlighet att studera hästarnas rörelsemönster vilket anses ha påverkat hans konstnärskap. Inledningsvis sålde Axel Petersson skulpturerna för en tjugofemöring vilket motsvarade den gamla tolvskillingen. Då han under köpslåendet brukade säga: Vi får väl säga en tolvskilling?, kallades han ofta för "Tolvskillingen". 

Det var en intressant utställning och hans träsnideri var verkligen fascinerande ... ett besök rekommenderas.


Graderna var runt 25, solen sken och det fanns ingen som helst tvekan om att efter muséebesöket svalka sig med ett bad vid Gunnarsö före invigningen av årets O-ringen. Idag kör det igång.




Idag fyller också barnbarn #2 hela 16 år. Han växer till sig denne underfundige och reflekterande kille. Hans minne är skarpt och han kan referera till detaljer, händelser och upplevelser som för länge sedan försvunnit ur andras minne. Hans kommentarer, reflektioner och inspel är härliga och framkallar många gånger så goa skratt.

För en dryg månad sedan gick han ur nian och om en dryg månad flyttar han hemifrån. Orienteringsgymnasiet i Jönköping väntar med det naturvetenskapliga programmet varvat med träning och internatboende. Men nu står O-Ringen på programmet i den hårda H16-klassen ... vi håller tummarna! Ikväll efter första etappen firar vi honom!


söndag 21 juli 2024

Brösttoner …

Under tidig lördagsförmiddag drog vi med fullastad bil åt sydost. Första stoppet gjordes i Mullsjö där bilen behövde tankas. Detta på ett nästan klassiskt ställe ... VIP-rondellen! Där finns det bensin och diesel, en godisbutik med toklåga priser, ett mathak där man kan inmundiga flottiga hamburgare, ett mindre övernattningshotell och så är det ett ställe där ortsborna hänger. Så var det också under gårdagen. 




Bilen rattades till 95-pumpen ... ett lätt sorl hördes bland de något mindre och de något större sällskapen som rastade ... toner av epadunk ljöd i bakgrunden ... några yngre förmågor skrek då de inte fick mer glass ... godisköparna kom ur shopen med fullastade kundvagnar ... raggarbilarna var nedcabbade ... passagerarna i dessa var lättklädda och visade stolt upp tatueringarna i den 26-gradiga värmen. Ja ... så var det att stå där med bensinmunstycket i handen och kolla in omgivningen medan litrarna rann ner i tanken.


Plötsligt höjdes ljudvolymen markant över området ... sorlet la sig ... kidsen slutade skrika ... godisköparna stannade upp ... de tatuerade och lättklädda började dansa ... och jag försökte fånga upp texten på epadunket: visa dina tuttar och hoppa upp och ner ... hämta någon kompis så att tuttarna blir fler ... ta av dig din bikini, den är bara i vägen ... får jag ta på dina tuttar blir jag gladast i världen ... och så fortsatte det till alla närvarandes förtjusning eller var det förundran eller kanske förfäran. Hur som haver så var det inte bara jag och Gunilla som smågarvade ruskandes lite lätt på huvudet och förmodligen var det inte bara vi som slogs av tanken att detta händer bara ... i VIP-rondellen ... i Mullsjö!


Färden fortsatte mot Oskarshamn och i Jönköping anslöt barn och barnbarn. När vi "checkat in" i vår hyrda villa och satt med grillat på faten kunde jag inte låta bli att berätta om vad vi upplevde i Mullsjö. Döm om vår förvåning när de äldre barnbarnen genast tog ton  och bjöd på hela låten av Gustav Sahlberg och detta "a capella". Vad är det man lär sig nuförtiden ...🤔😱😂


lördag 20 juli 2024

Tävling i tävlingen …



Traditionen påbjuder att i samband med O-Ringen, inom familjekretsen, ha en tävling för att  belöna olika bedrifter efter varje etapp. Formerna och uppläggen har varierat genom åren och i år har tävlingsledaren fastslagit nedanstående 15 priskategorier, tre per dag,


1. Snabbaste spurttid från sista

2. Längsta spurttid från sista

3. Kortast tid till kontroll # 4

4. Längsta löptid på banan

5. Kortast löptid på banan

6. Flest kontroller på banan

7. Minst kontroller på banan

8. Kortast tid mellan kontroll #5 och #6

9. Kortast tid mellan kontroll #10 och # 11

10. Längsta tid från start till kontroll # 1

11. Längsta tid mellan kontroll #7 och #8

12. Bästa placering

13. Kortast tid efter vinnaren

14. Längsta tid efter vinnaren

15. Flest antal löpare efter sig av de som fullföljt banan




Så här går det till:


- Efter varje etapp i samband med den gemensamma kvällsvarden blir det lottdragning av vilka tre allternativ som gäller för dagen. (Det är alltså inget man får veta i förväg förutom inför sista dagen då tre kategorier återstår).

- Resultatlistan och sträcktider på applikationen Winsplits från etappen kollas för att se vem/vilka som är vinnare.

- Prisutdelning där pristagaren får sticka ner handen i stora svarta säcken, känna efter och ta på prylarna och sedan välja det som känns bäst. 

- För varje dag som går försvinner tre priskategorier så det är först inför sista etappen som man får reda på vilka tre som återstår.


Nu ser representanterna från de tre generationerna med spänning fram emot det dagliga utfallet av tävlingen i tävlingen.

fredag 19 juli 2024

Nu bär det av igen …

Den snart gångna veckan har handlat om "återställning" och "omstart". När vi i söndags landade på hemmaplan var det bara att packa upp smutsiga kläder, halvsur tävlingsutrustning och skitiga orienteringsskor. Tvättmaskinen gick på högvarv och likaså torktumlaren. Det kändes skönt när allt var rent och inplockat på hyllor och i byrålådor.




Det blev också tid att pusta ut, plåstra om några skavanker och "fånga dagen" ... typ att tillbringa några timmar på granithäll vid västerhavet. Naturligtvis har kroppen fått sitt i form av en golfrunda och tre spinningpass på gymmet ... gillar verkligen cykelpassen där man under entusiasmerande ledning och "pepp" får trampa och svettas under närmare en timma. Efter detta är man redo för omstart!


Kommande helg och vecka bär det av igen ... till Oskarshamn och O-Ringen. Detta tillsammans med barn och barnbarn. I år har vi återigen hyrt en villa så det blir storhushåll med allt vad det innebär. Det handlar om samordning/logistik ... mycket som ska tas med och packas i kofferten ... middagar som ska förberedas ... hänsyn ska också tas till sällskapets olika åldrar, olika klubbtillhörighet och så den egna bekvämligheten förstås.


Tävlandet börjar på måndag och det är kortklass som gäller för både mig och Gunilla. Detta för möjligheten att ha så kallad "fri minutstart". Bara så skönt att kunna välja och bestämma starttid, speciellt om man tillhör kategorin not-to-early-in-the-morning.


Trots att O-Ringen inte alltid är en höjdare på grund av mycket , mycket stå och mycket vänta ... och terräng/banor brukar präglas av kompromisser och eftergifter ... så överväger sammantaget det positiva och därför är vi plats även detta år. Oskarshamn nästa!


onsdag 17 juli 2024

Lyssnartider …

Airpodsen har mycket att göra, tillfällena att glida in i ljudböcker, spotifylyssna och botanisera bland poddar är avkopplande. Den senaste månaden har jag bland annat lyssnat på nedanstående intressanta böcker av olika karaktär. Har för vana att parallellt ha två böcker på gång, en av mera dokumentär karaktär alternativt en biografi samt en deckare eller något skönlitterärt.




Lena Einhorns berättelse "Kameleont" följer den osannolika historien om hur en till synes anspråkslös och färglös pärmbärare navigerar – och av omgivningen lotsas fram – genom det söndertrasade postsovjetiska samhällets vatten mot den absolut högsta makten.

Det är en berättelse som till lika stora delar handlar om slughet och naivitet, om lömskhet och anpasslighet, om målmedvetenhet och enfald. Det är en berättelse som till lika stora delar handlar om Putin som om dem som bar honom på sina axlar.


"Fly" är den åttonde romanen i serien om radarparet Piet Hoffmann och Ewert Grens, skriven av Anders Roslund. Tidningen Expressens recensent skriver: drivet och spänningen är där, bladen vänds automatiskt och språket är vässat och precist och hans kännedom om och förståelse för unga brottslingar är imponerande, det är som om han ligger ett steg före verkligheten hela tiden. Jag håller med till 100 procent!


När vi var på Fårö för några veckor sedan besöktes Bergman Center. Det var en spännande inblick i den världsberömde regissören Ingmar Bergmans livsöde. Det triggade igång tankar om att veta mer. Självbiografin Laterna Magica lockade men också journalistens Thomas Sjöbergs bok "Ingmar Bergman - en berättelse om kärlek, sex och svek".

Sjöberg berättar om mannen vid sidan av scenen och bortom schablonerna. Fram träder sonen, maken, älskaren, pappan, och bråkmakaren Bergman. Med stöd av en unik dokumentation i form av moderns dagböcker, brevväxling inom familjen, handlingar från arkiv och intervjuer med släktingar och andra personer som upplevt Ingmar Bergman på nära håll visar boken en annorlunda och för mig tidigare okänd sida av honom.