måndag 22 juli 2024

Start idag …

Gårdagen inleddes med en kulturaktivitet ... i Döderhultarmuseet visas en unik samling med nära 200 av Axel Petterssons (1868-1925) bästa träskulpturer. Bland hans motiv möter man bland annat boskapen från barndomshemmets lantbruk, särlingarna han mötte på Oskarshamns gator och olika situationer från förra sekelskiftets Småland.




I Oskarshamn sågs han tydligen mest som ett original. Han hade talfel och gick ständigt omkring i galoscher, då han ansåg att det skulle skydda honom om blixten slog ned i honom. Han uppvaktade gärna frispråkigt de unga kvinnorna i Oskarshamn och blev känd som "Pet'son Ekivok" och "Fättemön".

Han gjorde lumpen Ränneslätt i Eksjö och där han fick möjlighet att studera hästarnas rörelsemönster vilket anses ha påverkat hans konstnärskap. Inledningsvis sålde Axel Petersson skulpturerna för en tjugofemöring vilket motsvarade den gamla tolvskillingen. Då han under köpslåendet brukade säga: Vi får väl säga en tolvskilling?, kallades han ofta för "Tolvskillingen". 

Det var en intressant utställning och hans träsnideri var verkligen fascinerande ... ett besök rekommenderas.


Graderna var runt 25, solen sken och det fanns ingen som helst tvekan om att efter muséebesöket svalka sig med ett bad vid Gunnarsö före invigningen av årets O-ringen. Idag kör det igång.




Idag fyller också barnbarn #2 hela 16 år. Han växer till sig denne underfundige och reflekterande kille. Hans minne är skarpt och han kan referera till detaljer, händelser och upplevelser som för länge sedan försvunnit ur andras minne. Hans kommentarer, reflektioner och inspel är härliga och framkallar många gånger så goa skratt.

För en dryg månad sedan gick han ur nian och om en dryg månad flyttar han hemifrån. Orienteringsgymnasiet i Jönköping väntar med det naturvetenskapliga programmet varvat med träning och internatboende. Men nu står O-Ringen på programmet i den hårda H16-klassen ... vi håller tummarna! Ikväll efter första etappen firar vi honom!