torsdag 25 juli 2024

Elitsprint …

Igår var det vilodag förutom för elitlöparna som avverkade ett sprintlopp. Traditionen påbjuder att vi som inte har något för oss kollar in elitens framfart. Själv stod jag tillsammans med bägge sönerna på banans högst belägna del som löparna nådde efter drygt tio minters löpning. En och annan knäade något efter intensivt löpande uppför.

Nedan en stilstudie av äldsta barnbarnet på väg till och från den 18:e kontrollen.






För det stora tillfället innebär "vilodagen" en aktivitetsdag. Man kan prova på andra idrottsgrenar, besöka sevärdheter, hänga med kompisar eller sträcka ut sig på soffan och lyssna på ljudbok. Det senare gjorde jag och Gunilla då vädret inte inbjöd till för mycket utevistelse.


Gårdagskvällens stora snackis var att några löpare som hoppat över alternativt ej stämplat vid en kontroll ändå blev godkända ... men man fick ett tidstilägg på fyra minuter. Juryn gjorde en tolkning utifrån regelverket som säger:


----------


10.4 Påföljder

Det kan även vara rimligt att undantagsvis tillämpa tidstillägg eller poängavdrag för vuxnas regelöverträdelser – till exempel vid flerdagarstävlingar – om förseelsen är av mindre allvarligt slag och inte begås under Jaktstartsetapp

10.4.2 Tävlande som gjort sig skyldig till regelöverträdelser som kan vara resultatpåverkande ska diskvalificeras ELLER, OM OMSTÄNDIGHETERNA ÄR FÖRMILDRANDE, ges ett tidstillägg med 1–5 hela minuter eller ett poängavdrag med 1–5 poäng beroende på aktuell disciplin och tävlingsform.


----------


Juryn valde att fria istället för att fälla ... man ansåg även att det stod utom rimligt tvivel att alla hade passerat kontrollen då det var en varvningskontroll. Då det är en flerdagarstävling valde juryn att ge 4 minuters tillägg, vilket är i det övre spannet för tidstillägg enligt reglerna istället för diskvalifikation. 


Det är inte lätt att vara jurymedlem och ta i kniviga situationer som uppstår. Men ... alla beslut har konsekvenser ... kan löpare som exempelvis stämplade fel vid en närliggande kontroll alternativt passerade en på nära håll på tidigare etapper bli godkända nu? 


Idag ska det enligt meteorologerna inte regna och förhoppningsvis blir det några solglimtar när det är dags för start på den tredje etappen. Denna avgörs på näravstånd i utkanten av Oskarshamns sydöstra delar. Detta i ett flackt skogsområde med mindre höjdpartier, sankmarker och bitvis småskuren kustterräng. 

Den gigantiska arenan är belägen på cykelavstånd för de allra flesta, så också för oss. Skönt att slippa bilåkande och bilköer men dagens stora utmaning blir förmodligen att hitta den egna cykeln efter tävlingen bland de förmodligen 10 000 andra cyklarna på uppställningsplatsen.