onsdag 3 juli 2024

Finaldag …

Det var brötig terräng även på dagens långdistanstävling ingående i Tjustdubbeln ... samma karaktär som under gårdagen. Det var slitsamt och tufft och tekniskt utmanande. Nu har vi tävlat fem dagar i rad så nu blir det efterlängtad vila/återhämtning innan helgens två inledande löp på Gotland.




Dagens första kulturevenemang bestod av att kolla in Ankarsrums kyrka. Den uppfördes 1890–1896 som samlingslokal för godtemplare och metodister i samhället. Godtemplarna disponerade den nedre lilla salen, medan metodisterna nyttjade den övre salen. 

Hela kapellet är byggt av slaggsten från Ankarsrums bruk. Kring fönster och dörrar användes tegel från Almviks tegelbruk. Spetsbågiga fönster tillverkades av gjutjärn. År 1903 fick godtemplarna egen tomt och uppförde en ny loge. Metodisterna använde lokalen fram till 1918. Den överlämnades då till Svenska kyrkan.




Dagens andra "kulturella" aktivitet handlade om speedway, match mellan Wästervik och Dackarna. I Västervik och denna del av landet är speedway kultur! Vi bidrog till att publikantalet blev hela 3243. 

Lite om upplägget: i varje heat kör fyra förare fyra varv på banan och ett heat tar en knapp minut. Den vinnande föraren får tre tävlingspoäng, två poäng för andra plats, en poäng för tredje plats och noll poäng för sista platsen. 

Efter fyra körda heat prepareras banan, varv efter varv plattas underlaget till. Dessutom dånar reklambudskapen från högtalarna. Detta som komplement till alla andra reklambudskap typ skyltar, banderoller och flygblad. Det kördes 15 heat och när allt var avklarat visade det sig att hemmalaget vann.


Imorgon säger vi tack och adjö till Västervik!