onsdag 10 juli 2024

Etapp #1 …

Första etappen av Gotlands 3-dagars avverkades under tisdagen i terrängen söder om Tingstäde Träsk, öns näst största insjö. Träsk är ett äldre ord för insjö. Det var ett flackt och detaljfattigt område utan en massa bush och taggiga buskar. Avsevärt bättre än förhållandena vid den gångna helgens två tävlingar.

Äldsta barnbarnet fick till ett bra lopp och vann med fyra minuter tillgodo i juniorernas elitklass. Hans bana och gps-spår framgår nedan. Det var härligt och skönt sommarväder med grader omkring 23 och så gott som vindstilla ... härligt, härligt ... ljuvligt, ljuvligt!




Efter loppet inbjöd Tingstäde träsk till ett bad. Att bada i ett träsk verkar inte så lockande men det var OK. Sjöns djupaste del är 1,7 meter och botten består nästan uteslutande av dy med partier av sand och sten.

En intressant sak är att det under 1120-talet uppfördes en kvadratisk timmerplattform mitt i sjön med 170 meter långa sidor. På denna uppfördes ett antal tätt liggande hus, byggda av trä. Rester efter detta byggnadsverk finns fortfarande kvar nere på sjöns botten och kallas för Bulverket. Varför man egentligen lät anlägga Bulverket är ännu en obesvarad gåta.




Efter sedvanlig eftermiddagsvila blev det kubbmatch men även på Gotland sticker myggor och knott så framåt kvällen var det bara att dra inomhus. Där väntade semifinal mellan Frankrike och Spanien i fotbolls-EM …en spännande uppgörelse och härlig seger för Spanien.