tisdag 9 juli 2024

Stenkoll …

Måndagen tillbringades på Fårö. Efter avfarten från färjan som tog oss över Fårösund åkte vi till de ståtliga raukarna på stranden vid Klajvika. Tre av dessa raukar (en stenformation bildad genom abrasion ... ett geologiskt vittringsfenomen som bildas när mjuka bergarter vid stränder eroderas av det omgivande havet och en hårdare kärna av kalksten blir kvar) finns avbildade på baksidan av den svenska 200-kronorssedeln. 






Lagom till badet vid Sudersand sken solen över den omkring tre kilometer långa sandstranden. Det blev ett skönt bad i det knappt 20-gradiga vattnet. Det var också skönt att sträcka ut sig i sanden men det blev ett lite abrupt uppvaknande från tuppluren. 




En kvinna hade känt igen mig och frågade Gunilla om vi var "Hogedals". Det visade sig vara Ninni, en arbetskompis från tiden på Riksidrottsförbundet. Vi har inte setts eller hörts sedan något decennium tillbaka. Det blev ett långt snack med tillbakablickar och uppdateringar. Alltid kul att träffa någon man delat arbetstimmar och arbetsuppgifter med.





Sista anhalten på Sveriges åttonde största ö gjordes på Bergman Center. Fårö var filmregissörens Ingmar Bergmans plats på jorden. Här kunde man ta del av hans liv, filmerna och hans relation till Fårö. På plats i en monter fanns också en av de Oscarsstatyetter han belönats med  ... så nära har vi aldrig varit en äkta "Oscar".


Lagom till att vi åkte tillbaka över Fårösund öppnade himlen sina portar ... oj vilken störtskur det kom men den upphörde snabbt. Det blev en innehållsrik dag på Fårö!