onsdag 17 juli 2024

Lyssnartider …

Airpodsen har mycket att göra, tillfällena att glida in i ljudböcker, spotifylyssna och botanisera bland poddar är avkopplande. Den senaste månaden har jag bland annat lyssnat på nedanstående intressanta böcker av olika karaktär. Har för vana att parallellt ha två böcker på gång, en av mera dokumentär karaktär alternativt en biografi samt en deckare eller något skönlitterärt.




Lena Einhorns berättelse "Kameleont" följer den osannolika historien om hur en till synes anspråkslös och färglös pärmbärare navigerar – och av omgivningen lotsas fram – genom det söndertrasade postsovjetiska samhällets vatten mot den absolut högsta makten.

Det är en berättelse som till lika stora delar handlar om slughet och naivitet, om lömskhet och anpasslighet, om målmedvetenhet och enfald. Det är en berättelse som till lika stora delar handlar om Putin som om dem som bar honom på sina axlar.


"Fly" är den åttonde romanen i serien om radarparet Piet Hoffmann och Ewert Grens, skriven av Anders Roslund. Tidningen Expressens recensent skriver: drivet och spänningen är där, bladen vänds automatiskt och språket är vässat och precist och hans kännedom om och förståelse för unga brottslingar är imponerande, det är som om han ligger ett steg före verkligheten hela tiden. Jag håller med till 100 procent!


När vi var på Fårö för några veckor sedan besöktes Bergman Center. Det var en spännande inblick i den världsberömde regissören Ingmar Bergmans livsöde. Det triggade igång tankar om att veta mer. Självbiografin Laterna Magica lockade men också journalistens Thomas Sjöbergs bok "Ingmar Bergman - en berättelse om kärlek, sex och svek".

Sjöberg berättar om mannen vid sidan av scenen och bortom schablonerna. Fram träder sonen, maken, älskaren, pappan, och bråkmakaren Bergman. Med stöd av en unik dokumentation i form av moderns dagböcker, brevväxling inom familjen, handlingar från arkiv och intervjuer med släktingar och andra personer som upplevt Ingmar Bergman på nära håll visar boken en annorlunda och för mig tidigare okänd sida av honom.