söndag 7 juli 2024

Vad gäller …

Orienteringssporten är precis som alla andra idrotter styrt av regler och anvisningar av olika slag. Ibland blir man villrådig som orienteringslöpare, inte minst vad gäller skillnaderna mellan sprint och skogsorientering. Vid gårdagens första etapp av Gotlands 2-dagars inträffade en annan intressant sak. I den PM som riktade sig till löparna framgick bland annat följande:


"Stängsel (fårstängsel utan el/taggtråd) finns i terrängen. Passage av dessa skall ske via grindar, genomgångar och utplacerade stättor så att stängslet ej skadas!"


På kartan markerades dessa övergångar med sedvanliga tecken. Kolla kartklippet nedan för sträckan 9-10 på en av banorna. Två alternativ för passage finns antingen något till höger eller något längre till vänster. Några andra alternativ är inte tillåtna enligt arrangörens anvisning. Men, men ... kollar man gps-spåren på Livelox framgår att två löpare i den aktuella klassen inte följt anvisningen utan klättrat över stängslet. Det var ettan och tvåan! Dessa hade båda ett rejält försprång till trean, fyran osv så ingen av de som passerade på rätt sätt blev förfördelade.




Men till dilemmat; ska tävlingsledningen diskvalificera de två löparna eller "fria" dessa  eftersom det ändå inte drabbade någon ... det är något att fundera över!


Det visade sig senare att det var fler klasser med löpare som inte följde anvisningen. I en klass var det till och med så att en löpare vann tack vare att denne klättrade över staketet.

Uppenbarligen valde arrangörerna att idag inte vidta några åtgärder ... kanske är detta en regel/anvisning som man på Gotland inte bryr sig så mycket om ... vad vet jag.


Idag var det långdistans som gällde och det var lika klurigt/vanskligt som igår. Bommarna var många bland många och själv "botaniserade" jag länge i ett litet område innan jag hittade kontrollen ... oj så gömd den var. Konstaterade att trots fokus på riktningskoll är det svårt att göra detta då bush, pinnar och bråte gör att man kommer ur riktningen.




Efter dagens vedermödor var det skönt att åka till kalkbrottet "Blå lagunen". Namnet kommer från det turkosa vattnet som denna dag var riktigt varmt och skönt.


Ikväll väntar födelsedagsfest för svärdotter Emelie. Det blir en trerätters med havsutsikt vid Valleviken.