torsdag 24 november 2016

Höjdare # 1 ...

Ett OL-år ger många upplevelser och erfarenheter av både plus- och minuskaraktär. Men det positiva överväger med råge. Ska göra ett försök att sortera ut tre av årets höjdare. Först ut blir det fantastiska VM-arrangemanget i Strömstad och Tanum.



Som volontärer blev uppdraget att svara för WOC/IOF SILVA Clinic. Ett projekt som syftade till att hjälpa och stötta små nationers deltagare med träning, förberedelser och coaching.

Arbetet påbörjades under hösten 2015 med att ringa in, definiera och tydliggöra projektet. Flera möten med arrangörerna, Internationella Orienteringsförbundet och andra intressenter avverkades. När målen och förväntningarna var nedtecknade, accepterade och beslutade var det bara att sätta igång med att-göra-listan.
Avtal och kontrakt gjordes upp avseende förläggning, måltider och transporter. Träningsområden, kartor och banor rekades. Dagsprogram började formas som naturligtvis till stora delar var styrt av VM-programmet.
I början på året blev det också klart vilka som skulle delta. Deltagare från nio nationer  och exotiska sådana som exempelvis Barbados, Sydkorea, Egypten och Argentina. Länge jobbade vi också för att få med deltagare från Nepal och Kamerun men de fick inte inresevisum.

Så närmade sig VM i slutet av augusti och allt fler pusselbitar föll på plats. Mejlväxlingen var intensiv och engelskan var språket. Himla kul att nästan på heltid få liva upp och leva med mitt andra modersmål som präglade barndomsåren utomlands.
Två veckor var avsatta för VM-projektet. En vecka med förberedelser och träning och sedan en intensiv tävlingsvecka. Dagarna var fulltecknade med att fixa, köra, coacha, leda och uppmuntra. Kul, kul och varje dag blev man mer och mer rik ... rik på upplevelser.

Så plötsligt var allt överstökat. Känslosamt att ta farväl av härliga människor som man levt nära och verkligen lärt känna. Vilken förmån att ha fått jobba med hängivna orienterare från olika kulturer och religioner. Det värmde extra mycket när ett mejl damp ner någon vecka efter den avslutande VM-tävlingen:


VM-engagemanget var en riktig höjdare!