lördag 26 november 2016

Verb är bra ...

Visioner, värdegrunder och målsättningar borde vara verb. Verb är en ordklass som  uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. Ett verb beskriver något man gör eller något som händer.

Gör detta konstaterande efter att ha följt en antal organisationer och föreningar där tid och kraft lagts ner på att formulera verksamhetsinriktningar. Har noterat mångfalden av vältaliga pratmakare som lägger ut texten med färgglada powerpoints samt ritar pilar och fyrkanter på blädderblocksbladen i tron (eller förhoppningen) att budskapet förstärks. 



När pratet är över och dammet lagt sig är det intressant att se vad det har sedimenterat till. Många gånger är resultatet mycket lite, förutom en färgglad broschyr med några krystade slagord av typen "respekt och förståelse", "öppenhet", "delaktighet", "stolthet" osv.

Det är ytterst sällan de vackra orden omsätts och förverkligas. Det är ytterst sällan det märks någon skillnad i vardagen. Det är ytterst sällan det blir liv i orden.

Med tanke på all energi och alla förhoppningar som blommar ut när en styrelse initierar ett utvecklingsarbete är det märkligt att det oftast inte blir något. Bara ett halvgjort arbete eftersom man uppenbarligen inte orkar (eller man kanske inte egentligen vill) att som en konsekvens göra något eller att få saker att hända.


Är det inte viktigt med visioner, värdegrunder och målsättningar funderar den villrådige? Jo, det är viktigt, till och med jätteviktigt! Men ska något bli räcker det inte bara att ha tagit ut riktningen, något måste också göras, fixas, åstadkommas, skapas, tillverkas, framställas och uträttas. Alltså, först en tankeprocess och sedan in i "verkstaden".

Visioner, värdegrunder och målsättningar borde därför vara verb!