torsdag 10 november 2016

Oj då ...

Kylan rullade in på onsdagsmorgonen. Utomhus hade plogbilarna fullt upp med att få bort snömassorna. Hängbjörken utanför vardagsrumsfönstret vajade betänkligt i blåsten. Termometern visade på riktigt kyliga minusgrader. TV:n förmedlade kyliga och kalla nyheter: Trump är USA:s nästa president! Snacka om att bli "breathless". Oj då, vad är det som hänt. Visst hade hon, Hillary, varit hårt ansatt men det skulle nog fixa sig när det väl blev allvar och röstsedlarna skulle läggas i valurnan.

Man kan naturligtvis tycka att Trump är en idiot och man kan spy sin galla på honom men trots allt så står hälften av USA:s befolkning bakom honom. Miljoner och åter miljoner människor ser ändå honom som någon form av frälsare och någon man känner uppenbar tillit för. Så märkligt med tanke på alla dessa utspel han gjort kors och tvärs, till höger och vänster och upp och ner.

Det spännande frågan är ändå hur det kan komma sig att så många sympatiserar med denne man. Förmodligen kommer det att skrivas en hel del böcker och artiklar om detta.
Hittade dock en intressant analys på http://denamerikanskavreden.story.aftonbladet.se skriven av Peter Kadhammar som är knuten till Aftonbladet.

Tycker han ger en insiktsfull beskrivning men också förklaring till Trumps framgång. Artikeln är ett litet svar på frågan ovan: hur det kan komma sig att så många sympatiserar med denne man? Plötsligt vet man och förstår lite mer. Men att veta och förstå betyder inte att sympatisera och acceptera.

Många sinnen är upprörda runt om i världen i allmänhet och i USA i synnerhet. Men oftast är farhågorna större än farorna. Det finns en sanning som blir uppenbar för herr Trump; den att det finns en verklighet innan man blivit vald och en helt annan när man väl blivit vald.
Tyvärr har han heller aldrig orienterat och således gått miste om den lärdom, insikt och skolning som någon uttryckt på följande sätt: