onsdag 16 november 2016

Tunt ...

Som skribent i lokaltidningen TTELA får man en ganska så bra bild av orienteringsverksamheten i spridningsområdet. Åtta klubbar är verksamma fast omfattningen varierar rejält. Över tid och då i perspektivet några decennier har stora förändringar eller rättare sagt nedgångar skett. 
Utifrån ett elitperspektiv är det tunt. Detta trots att förutsättningarna är goda vad gäller tillgång till terräng och kartor samt annat som krävs. Dock är det uppenbart att yngre lämnar området när de passerat gymnasiet och söker utbildningar på annan ort. Högskolenätet är väl utbyggt i området men har tydligen inte den attraktivitet som lockar. 


Sedan handlar det också om vilken attityd och inställning klubbarna har till elitsatsningar. Det finns en form av "avvaktande försiktighet". Man säger inte nej men samtidigt finns ingen uttalad proaktivitet. Den egna klubben hade en ambition och satsning men den har tonats ner.
Trollhättans SOK har dock en uttalad viljeinriktning och satsning och får fram egna talanger. Det märks redan idag och kommer bli än mer accentuerat de närmaste åren. De har många yngre, både killar och tjejer, som är "på".
Men det saknas idag tydliga profiler, etablerade namn som finns med i svensktoppen i de sex SM-klasserna. Det finns inga HD 21-löpare men fyra juniorer har under året visat potential; Josefine Kristiansson, Elvira Björklund och Elias Bäcklund Ekvall från TSOK samt Viktor Wassén från VSK.
En önskan och förhoppning är att någon eller alla fyra gör ett rejält lyft nästa säsong och på sätt profilerar orientering i området.