lördag 12 augusti 2017

Olika antaganden ...

Efter fredagens cirkelträningspass på gymmet väntade som vanligt fika och eftersnack. Idag var det viss upprördhet bland de som varit med många solvarv. Förslag har framkommit att äldre körkortsinnehavare regelbundet ska kolla hälsostatusen. Är det något som felar ska körkortet komma att dras in. Detta med anledning av två tragiska händelser den senaste tiden där gamlingar inte bemästrat fordonet. Diskriminerande mot oss äldre ... blev slutsatsen. Själv tycker jag att intentionen är god. Det är ingen större hemlighet att reaktionstider och andra funktioner försämras med stigande ålder ... alltså en ganska klok åtgärd om det nu är möjligt att realisera. Överhuvudtaget är det egentligen märkligt att har man en gång klarat sin uppkörning så gäller det för alltid. Det finns inga krav på uppdateringar eller liknande. Det är upp till körkortsinnehavaren att hålla sig ajour med vad som gäller typ nya bestämmelser och trafikmärken.


Annat är det i orienteringsvärlden. Ett banläggarkort gäller exempelvis bara under en mycket begränsad tid. Sedan måste en förnyelse göras genom en fortsättnings- eller påbyggnadskurs. Det räcker inte med att man regelbundet lägger banor eller uppdaterar sig genom att diskutera och ha genomgångar av olika sträckor, kontrollplaceringar osv. 
Tycker faktiskt att det borde vara tillräckligt att man som banläggare håller sig ajour med regler och anvisningar. En fortsättnings- eller påbyggnadskurs borde vara frivillig. Nu läggs massor av tid ner på att registrera, ajourhålla och följa upp. En byråkrati som egentligen är ganska onödig. 

Ja, så år tillvaron ... å ena sidan, å andra sidan ... konsekvens och inkonsekvens ... det som är viktigt i en situation betraktas som oviktigt i en annan ... allt utgår ifrån vilka antaganden och bevekelsegrunder vi var och en har.