onsdag 2 augusti 2017

Filmtajm ...

Så har ett biobesök avverkats mitt i sommaren. Kan inte påminna mig om att det hänt tidigare. Men på repertoaren stod den senaste storfilmen Dunkirk. Den handlar om Operation Dynamo  vilket var kodnamnet för evakueringen av den brittiska armén vid Dunkerque i början på andra världkriget. I och med att de  tyska styrkorna lyckats tränga fram till Calais och därmed skära av de allierade trupperna så blev de inringade styrkornas situation ohållbar och de enda alternativen var att kapitulera eller evakuera.




Man uppbringade alla former av flytetyg på den engelska sidan och allt från lastfartyg till nöjesbåtar deltog i evakueringen. Överskeppningarna skedde uteslutande nattetid från hamnen i Dunkerque. En mindre andel soldater fraktades med hjälp av fritidsbåtar, fiskebåtar och livbåtar från stränderna runt staden ut till väntande lastfartyg som transporterade trupperna till engelska hamnar. Som mest lyckades man skeppa över ungefär 50 000 till 60 000 man per natt. Totalt evakuerades 338 226 brittiska och franska soldater. Detta enligt uppgifter i Wikipedia.
Det har blivit många krigsfilmer genom åren den ena mer storslagen än den andra. Dunkirk var inget undantag med ett anslag och en filmteknik som var intressant på många sätt. Men ... nu räcker det med den här typen av filmer. Mycket är egentligen en repris vad gäller umbäranden, lidande och tragik. Dock är alla krigsfilmer en ständig påminnelse om krigens totala meningslöshet och därför har de sitt berättigande.