fredag 8 september 2017

Nattlöp ...

Helgen närmar sig. Nu har man vilat upp inför tre DM-tävlingar. Extra förberedelse i form av att pannlampor ska laddas. Det är dyrbara hjälpmedel som inte används så ofta. Utvecklingen på pannlampsfronten har varit enorm sedan nattpremiären i mitten på 60-talet. Då handlade det om svagt ljus, läderremmar och ett 4,5-volts plattbatteri.


Nu gäller det lampor med väldigt, väldigt många lumen om man nu ska tro tillverkaren. Dessa ljusstarka  tingestar har förändrat mycket vad gäller orienteringstekniken. Lite krasst handlar det nästan om dagorientering. Det har förts diskussioner om att begränsa ljusstyrkan men det har visat sig vara ogörligt.
Det som kan förväntas är ännu starkare lampor. Lite mer utvecklingsarbete krävs vad gäller batterierna och nedkylning av lamporna enligt fabrikörerna men det ska man lösa. 



Tillbaka till 60-talet. Då markerades kontrollerna med röda fotogenlyktor. Tipset från ärrade veteraner var att om man missade skulle man ställa sig still och sniffa. Oset från fotogenet spred sig och det gick inte att ta miste om man var i närheten. Efter fotogenlamporna följde små röda batterilampor och nu är det reflexer som gäller. Men hur länge? Tankar finns att bara ha en kontrollskärm som i dagsljus. 

Nattorienteringen förändras ... överlever disciplinen?