måndag 18 september 2017

Nostalgi ...

På dagen sex år sedan VSK arrangerade SM-stafetten. Den nostalgiske kan klicka på länken till höger "SM-arrangemang 2011" och få sig en uppdatering. 
Mycket arbete gjordes av många bidragande huvuden och händer. Många var dokumenten, mejlen och skrivelserna som skickades till höger och vänster.



Bläddrade igenom en SM-pärm och hittade bland annat en diskussionstråd mellan SOFT:s tävlingsansvarige och vi som arrangörer. Från centralt håll ville man att vi skulle satsa på en storbildsskärm på arenan. Man var riktigt påstridig. Kostnaderna skulle belasta oss som arrangörer och vi skulle också bemanna alla funktioner typ passerkontroller ute i skogen, dra kablar osv osv.

Vi kollade upp förutsättningarna. Det skulle inte bli billigt, närmare en kvarts mille för att täcka alla kostnader. Dessutom fanns tveksamheter vad gällde bärigheten på ängar och åkrar vid arenan. Det handlade inte om en 2-3 tons lastbil med släp som skulle köras in utan en långtradare av storformat som vägde åtskilliga ton. Vi identifierade för- och nackdelar samt de ekonomiska förutsättningarna. Till slut var vi tvungna att konstatera och meddela SOFT att vi inte grejar detta. Det får bli ett arrangemang utan storbildsskärm.
Beslutet triggade igång SOFT:s tjänsteman som på ett arrogant och stockholmsstöddigt sätt ondgjorde sig. Han menade att vi var bakåtsträvare ... det var en självklarhet att ett värdearrangemang skulle ha storbildsservice ... bla, bla, bla ... det kommer historien visa!

Så här i efterhand kan bara konstateras att det var helt rätt att skippa idén. Ekonomiskt hade det inneburit en brakförlust för arrangemanget. Det har också visat sig att storbildsskärmar är ytterst sällsynta vid OL-arrangemang. Det är bara vid VM och Tiomila som det är aktuellt.