torsdag 9 november 2017

Matutbud ...

Det är ingen brist på matbutiker i närområdet. Oj, så det byggs och öppnas nya storbutiker. Man undrar om det finns en marknad för alla dessa. I och för sig ökar antalet invånare i området men det har knappast varit någon befolkningsexplosion. Etablerade butiker är naturligtvis bekymrade, man riskerar att förlora kunder i och med den hårdnande konkurrensen. Ska bli intressant som konsument att se vad som händer. Sjunker priserna, förbättras servicen, ökar kvalitén på varorna eller blir det  överhuvudtaget någon skillnad?





Nu tror jag att de flesta av oss är vanemänniskor. Man handlar i samma butik av gammal vana. Visst lockas man av lågpriser då och då men ändå är man någon butik trogen. Dessutom binds man upp med rabattsystem på exempelvis betalkort. Genom åren har man också lärt sig att trots rabatter och lågpriser blir det inte så stor skillnad i sista änden. Butikskedjorna lågprisar olika varor. Några saker är påtagligt billigare i en butik medan andra saker är dyrare och vice versa.


Naturligtvis funderar man över sitt eget köpbeteende då och då. Vad är det som gör att man handlar i just den eller den mataffären? Är ingen prisjämförare utan det som fäller avgörandet är tre saker; frukt- och grönsaksavdelningen, utbudet av nybakat samt snabbheten i kassan. Speciellt det sistnämnda är viktigt. Så nu är det bara att se om någon av nybutikerna säkrar upp dessa tre saker. Då kanske man bryter det invanda köpbeteendet.