lördag 11 november 2017

Oenighet ...

Ska kommuner sponsra/bidraga idrottsevenemang? Frågan är nu högaktuell på två plan. Dels eftermälet från ridsportens mästerskap i Göteborg för några månader sedan. Dels ett förestående arrangemang i den egna hemstaden: bandy-VM 2019.




I Göteborg får nu skattebetalarna stå för notan som med många, många miljoner överskred den överenskomna (?) summan. I Vänersborg drar politikerna öronen åt sig. Förra gången VM i bandy arrangerades blev notan avsevärt högre än väntat. Bidragssumman lär tydligen inte ha varit specificerad och så gick det som det gick.
Nu vill den politiska oppositionen stämma i bäcken men får inte med sig de styrande av någon anledning. Arrangerande IFK Vänersborg har ställt följande krav/önskemål:

• 400 000 kronor i marknads­föringsbidrag.
• Fri tillgång till Arena Vänersborg.
• En resursperson som projekt­ledare för VM på kommunens ­bekostnad.
• Ett kostnadsfritt VM-kansli ­under genomförandet.

Kan förstå den politiska oppositionens avvaktan. Det man eftersträvar är en tydlig ekonomisk ram. Av ovanstående punkter är det bara den första punkten som är klar, marknadsföringsbidraget!
De övriga är bedrägliga, kostnaderna kan verkligen dra iväg. Fri tillgång till Arenan med bemanning, drift, underhåll etc och en anställd projektledare utan att ha specificerat lönenivå, tidsomfattning och så kallade overheadkostnader.

Nu hotar IFK att dra sig ur hela arrangemanget och uttrycker sin besvikelse i lokaltidningen med en sannolik förhoppning om någon form av "folkstorm".

Med ett utifrånperspektiv och skattebetalare tycker jag att IFK borde specificera bidragsönskemålen i klartext alltså ett kronbelopp. Vidare bör någon kommunal controller/representant ingå i organistionskommittén för att hålla kolla på de monetära strömmarna. Kronor rullar så lätt, det har vi sett!