tisdag 21 november 2017

Vart bär det hän ...

Det ryktas om att centrala SOFT ska lägga en motion till förbundsmötet om att ta bort tävlingsklasserna HD10 och HD12. Avsikten/syftet är utifrån vad som kommunicerats att man vill tona ned tävlingsmomentet för yngre årgångar. 
Kan förstå bevekelsegrunden men kan inte riktigt förstå varför man inte kan ha både ock ... alltså varför kan man inte ha yngre klasser med tidtagning men även utan. Låt barnen själva bestämma och avgöra. Tror att det skulle vara förödande att ta bort tävlingsinslaget.



I ett historiskt perspektiv har SOFT:s förbundsmöte gjort och beslutat saker som varit förödande. För ett antal år sedan fanns det B-klasser alltså för exempelvis 40-åringarna fanns det H40A samt H40B och motsvarande för damer D40A och D40B. Skillnaden mellan A och B handlade dels om banlängd dels om svårighetsgrad. B-klassen var något kortare och lättare.
När B-klasserna togs bort försvann också många utövare och detta tapp har aldrig hämtats in. Idag blir det aldrig någon "nyrekrytering" till de äldre klasserna eftersom insteget är såpass stort och svårt. Någon nybörjare av äldre årgång gör sig alltså icke besvär!

Orienteringssporten är generellt trögrörlig och konservativ och detta har både positiva som negativa effekter. Emellanåt vill sporten visa sig väldigt kreativ, framåtsyftande och nytänkande. I denna iver blir man lätt så överdrivet progressiv. Man slår blint in på nya spår utan reflektion och dessutom ska saker ske omedelbums. Borttagandet av B-klasserna var ett lysande exempel på att brådska och förnuft inte går hand i hand.
Nu håller samma sak på att ske vad gäller de yngsta tävlingsklasserna. Därför är det bara att hoppas att förbundsmötesdelegaterna sansar sig. Ta inte bort det som fungerar utan komplettera istället; låt tävlingsklasserna HD10 och HD12 finnas kvar men komplettera/utöka med tävlingsfria alternativ!