tisdag 7 november 2017

Oj, oj, oj ...

Man förvånas ibland över den otroliga okunskap och total brist på insikt som samhällstoppar visar. Senast i raden är Svenskt Näringsliv som håller sig med en ordförande som heter Leif. Han sa häromomdagen i en TV-intervju: vad fan får jag för den skatt som jag betalar i Sverige?


Gossen Leif föddes i Luleå för drygt 70 år sedan. Undrar om leffeboy någonsin funderat på vem som betalade barnmorskan som förlöste honom, fröknarna som lärde honom alfabetet och räknesätten, fluorsköljningen, tandläkarbesöken, barnbidraget, utbildningen på Chalmers, de asfalterade vägarna han cyklat och kört på osv osv osv.


Det är förvånande att en man med ett så imponerande CV och som funnits i ledningen för internationella storföretag, som är hedersdoktor på KTH och Luleå Tekniska universitet och som belönats med medaljer inte har förstått eller haft bättre koll. Missade han kanske några timmar när det var samhällskunskap i skolans årsklasser? I sin ungdom lär han ha varit engagerad i SSU (Socialdemokratiska ungdomsförbundet) men tydligen var det något han inte snappade upp i studiecirklarnas samtal eller under debattkvällarna. Hur kan det komma sig att denna kunskapslucka drabbat just honom?





Efter sitt uttalande har Leffe nu gjort avbön. Han har pudlat ... menade inte så ... blivit missuppfattad ... uttalade mig slarvigt. Men ändå kan man inte komma ifrån att när Leffe inte tänker på vad han säger, säger han vad han tänker.


Nu tycker jag att man får tänka och tycka precis vad man vill. Men det som är så förvånande är att en uppenbarligen skolad, klok och erfaren person inte tänkte till innan han svarade på reporterns fråga. Ett misstag som förmodligen kommer leda till att han får sparken.