onsdag 22 november 2017

Tillåt ...



Sedan ett antal år tillbaka har Vänersborg haft så kallade profilklasser i musik, bild och idrott för årskurs 7-9. Eleverna har då fått några extra lektioner i veckan utifrån sitt specialintresse. Men nu ska dessa profilklasser läggas ner och tas bort. Motiven är något kryptiska och mystiska när man läser lokaltidningen; syftet är att göra skolan i kommunen mer lik­värdig ... elever på profilklasserna har högre betyg och det är inte likvärdigt.

Det är något som inte stämmer och något som skolansvariga inte tydligt vill kommunicera. Oavsett vilket är det tragiskt att man vill ta bort verksamheter som fungerar och som elever trivs med. Tycker det är utomordentligt bra att man kan få vidareutveckla sina talanger och det man gillar. Det handlar dessutom om bara ett fåtal extra timmar. 

Det görs ett urval till profilklasserna. Det är inte bara att söka utan eleverna måste också genom bland annat intervjuer tydliggöra varför man väljer en profil samt vilka ambitioner man har.





Istället för att ta bort profilinriktningarna borde skolvärlden i Vänersborg inrikta sig på hur man skulle kunna åstadkomma en hög kvalité på klasser som inte har någon särskild profil alternativt att erbjuda fler profiler typ data, teknik, matematik, dans osv.