söndag 8 april 2018

Bara nylon ...

Värmerekord för i år. Graderna pendlade kring 20. Över 1200 orienterare var på plats när FK Herkules arrangerade en medeldistans i de branta och svårforcerade bergen öster om Mölndal. Temperaturen möjliggjorde att bara springa i nylondress. Skönt efter alla vinterlöp med superställ och overall.


Terrängen är den här tiden på året öppen och sikten är god. Värre blir det under sommaren och hösten med all bush och växtlighet. Då är det inte kul att orientera i området.
Banläggaren bjöd på utmanande orientering och det var många som bommade här och där. Terrängen är riktigt detaljrik och kartan naturligtvis lika så. Det är tur att alla över 60 får en någorlunda läsbar karta i skala 1:7500. Det bästa hade varit en ännu större skala för att kunna tyda alla detaljer.
Även yngre årgångar borde få storskaliga kartor. Jag har aldrig förstått varför de under 60 ska ha 10000-del eller 15000-del. De gäller då främst ungdomar. 
Ta som jämförelse textstorleken i en barnbok. Den skiljer sig rejält från en vuxenbok. Sannolikt bygger det på någon form av forskning och erfarenhet som pekar på att barn lättare tar till sig, fattar och förstår större symboler och tecken.
Ja, det här med fasta kartskalor är ytterligare en av orienteringssportens mysterier som av hävd och tradition levandehålls.