måndag 30 april 2018

Skatspaning ...

De senaste veckorna har mitt intresse för skator (pica pica) ökat markant. Detta av en ren tillfällighet. Utanför köksfönstret tronar ett träd. Ett skatpar observerades som ihärdigt kom flygande med kvistar och grenar för ett bobygge. Kollade deras strävanden dag efter dag. Lärde mig också en del om fågelarten genom lite googlande. 
Har kollat in deras strävanden och aktiviteter varje dag. Igår blev det plötsligt ett våldsamt liv i trädet. Skatparet flög fram och tillbaka, oron var stor. Då såg jag att en av kvarterets katter tagit sig upp i trädet.



Målet var uppenbart, den skulle upp i boet där det sannolikt fanns smakfulla skatägg eller var det nyfödda ungar. Under en kvart utspelade sig naturens grymma skådespel. Stor förtvivlan hos skatorna som gjorde utfall efter utfall för att skrämma bort katten. Den hade respekt för de svart-vita men brydde sig egentligen inte så mycket. Till slut kröp den in i boet. Såg inte vad som egentligen hände men efter en stund tystnade skatorna och verkade ge upp. Så la sig friden över gården och i trädet och det var förmodligen slutpunkten på min skatspaning.