tisdag 10 juli 2018

WMOC ...

Just nu pågår World Masters Orienteering Championship eller om man så vill Veteran-VM i orientering. I år är Köpenhamn och Hilleröd i Danmark tävlingsplatserna. Omkring 5000 deltagare över 35 år från hela världen finns på plats.





För egen del har tävlingen aldrig var särskilt lockande. Har varit med en gång när tävlingen avgjordes i Brasilien för några sedan.

Ofta är det andra tävlingar som känts mera lockande. Har aldrig kittlats eller bländats av VM för gamlingar. Tycker att VM-begreppet ska vara förbehållet HD21 och juniorer. 

Många deltagare innebär också köer, väntan och trängsel. Alltså inte alls samma gemyt som på mindre arrangemang. 


Dock är det naturligtvis ett häftigt arrangemang med många oldboys och oldgirls på plats. Det är också en viktig inkomstkälla för Internationella Orienteringsförbundet. En stor del av den jämförelsevis höga startavgiften går till orienteringssportens internationella utveckling. Det är bra!

Man tävlar i år i tre discipliner; sprint-, medel- och långdistans. Sprintfinalen avgjordes under helgen mitt i Köpenhamn på banor som var snabblöpta och ganska lätta orienteringstekniskt.


För egen del väntar istället Hallands 3-dagars och sedan Læsö 3-dages med sina svårorienterade sanddyner och hedmarker. Det har blivit något av tradition att åka till ön mellan Göteborg och Fredrikshavn vartannat år.