torsdag 3 januari 2019

Skidor hela dagen ...

Nu är det glest i backarna. Alla norska skolbarn har redan påbörjat vårterminen och förmodligen har föräldrarna börjat jobba efter jul- och nyårshelgen. Återstår huvudsakligen svenskar och danskar som njuter av obefintliga liftköer, fina pister och glest mellan åkarna. Åken blir många och mjölksyran hinner knappt försvinna innan nästa tur väntar. 
Avbrott mitt på dagen för lunch som denna dag kröntes med våfflor till efterrätt. Det var en höjdare. När magen fyllts på slogs ögonlocken ner. Friden lägrade sig, lätta snarkningar hördes och rummet doftade så som det bara gör när superställen och raggsockarna långsamt torkar.


Så vaknar då sällskapet lagom till ytterligare en etapp i Tour de ski. Spännande och intensiva dueller blir skön underhållning. Dock lär det bara vara i Sverige och Norge som intresset är stort. TV-tittandet i Europa har minskat med nästan 50 procent sedan 2012. Många länder har slutat sända. Engagemanget minskar och risken är stor att längdskidor blir ett nordiskt särintresse. Usch och trist och räddningen består förmodligen i att några sydeuropeiska skidåkare blommar ut och matchar de allra bästa.