tisdag 8 juni 2021

Stark myt …


Med jämna mellanrum förvånas man över att företag fortfarande lever och tror på myten att chefspersoner förutom en hög lön också måste ha bonusar för att lägga manken till. I grund och botten kan man fundera på om man överhuvudtaget ska rekrytera människor som uppenbarligen inte är så hängivna och besatta av en ledande position och trots hög lön dessutom måste få extra grädde på moset. Det måste också vara uppenbart att det åtgår tid, energi och kreativitet till att "frisera" rapporter och sammanställningar så att det passar de egna syftena i bonusprogram och belöningssystem. Tid, energi och kreativitet som egentligen borde åtgå till att utveckla verksamheten.


Senast i raden är det omsorgsföretaget Attendo där bonusprogram har stökat till saker och ting och bidragit till att tilliten och förtroendet skadats. Efter dessa avslöjanden har nu bonusprogrammen tagits bort vilket understryker att det knappast är något viktigt och avgörande. Hade det varit det motsatta hade man naturligtvis inte tagit bort dessa system.


Det har naturligtvis forskats mycket genom åren vad gäller bonusprogrammens effekt. Slutsatserna pekar inte mot att det genererar något positivt i ett längre perspektiv. Mycket kortsiktigt kan det ha en viss stimulerande effekt som gör att chefer jobbar på lite extra men det är en övergående fas. 


Myter och grundantaganden har en märklig förmåga att överleva!