fredag 4 juni 2021

Toppendag på kullen …

Gårdagen blev en heldag på Kinnekulle. Längst upp på toppen av det "blommande berget" vid det röda utsiktstornet var start och mål beläget för dagens veteranorientering. Det bjöds på spännande och omväxlande terräng och toppenbanor. Detta ackompanjerat av klarblå himmel, solsken och 22-23 grader.

Vi dröjde oss kvar länge efter loppet för fika och eftersnack. Vi "briefades" om både det ena och andra om Berget. Allt från den tragiska flygolyckan under andra världskriget då ett plan störtade mot berget till kronprinsessan Victorias besök en oktoberdag då hösten plötsligt förvandlades till vinter och ett decimetertjockt snötäcke välkomnade det kungliga sällskapet. Vi traskade också uppför de många trapporna i utsiktstornet för att blicka ut över  Vänern - magnifikt!




Sedan väntade blomexkursion. Vi inledde med att att besöka ett stort bestånd av guckuskon. Det är en orkidé som växer vilt här och där i landet och blommar vanligtvis före midsommar. Det var klart häftigt att se denna märkliga blomma.

Sedan bar det iväg till munkängarna. Där har ramslöken högtidsdagar denna tidpunkt på året. Den breder ut sig på stora områden under trädkronorna och på avstånd verkar marken vara snötäckt. Doften är intensiv - lökdoften känns verkligen.

Ramslök lär ha en stark antibakteriell verkan och anses som ett naturligt antibiotikum. Det hävdas att den kan förebygga åderförkalkning, fungera som medel mot väderspänningar samt motverka blodproppar.




Efter dessa intryck krävdes vila och matintag. Vi drog iväg till badplatsen vid Hällekis camping. Där väntade dagens dopp. Det blev ett kallt sådant ... oj vad Vänerns böljor kändes isiga. Snabbt upp från det blöta för att låta solens strålar ge torka och värme. Det blev ett sent uppbrott efter en toppendag på kullen!