onsdag 15 november 2023

Det bidde inget …

Entreprenörer och pionjärer kommer och går. Brukar via media ta del av företag som satsar (eller avser att satsa) i närområdet. Turerna brukar vara många, visionerna sprudlar och föresatserna är stora. Ofta är det lite "hemlighetsmakeri" inblandat. Beslutsfattare, politiker och andra inblandade uttrycker sig emellanåt lite diffust och tvetydigt om än förhoppningsfullt. Som novis vad gäller företagsetableringar och investeringar inom näringslivet undrar man emellanåt vad som pågår eller är allt bara ett "spel" för något ... vad det nu kan vara?!?


När SAAB Automobile konkade var turerna många och när rökridåerna skingrat sig stod företaget NEVS i tur att ta över resterna. Under buller och bång skulle en NEVS-bil lanseras och detta var för drygt ett decennium sedan. Men, men allt har nu runnit ut i sanden ... det bidde inget. Lokaler etc har köpts av en annan entreprenör som för något år sedan proklamerade ett storartat projekt men nu verkar intentionerna ha hamnat i diket.




I Vargön fanns Wargöns Bruk, ett pappersbruk med stolta traditioner. I augusti 2008 meddelade styrelsen att man beslutat sig för att inleda förhandlingar om nedläggning av verksamheten vid bruket och den 15 december samma år producerades det sista pappret.

Byggnader och anläggningar jämnades med marken och sedan dess har Vänersborgs kommun förgäves etablera verksamhet där eller rättare sagt försökt att få någon att starta en verksamhet där. 

Hoppet tändes för en tid sedan. Storartade planer presenterades, ritningar över området visades upp och arbetstillfällena skulle bli så många. Igår kom beskedet och konstaterandet ... det bidde inget!


Gissar att kommunala handläggare och näringslivsansvariga är något luttrade vid det här laget. Tänk att alltid behöva uppvisa god min och upphissade mungipor när mer eller mindre seriösa entreprenörer och investerare gör entré.

Med ett utifrånperspektiv har man också blivit luttrad och kanske härdad ... numera blir det inte några höjda ögonbryn, jubel eller att man gör vågen när lokala medier presenterar och "påar" nya projekt.